Linkovi

Rekonstrukcija vlade pod znakom pitanja - 2002-01-28


Srpski premijer Zoran Ðinðiæ najavio je da u martu predstoji rekonstrukcija vlade koja æe biti mala ili velika u zavisnosti od odluke Demokratske stranke Srbije da li æe se vratiti u ministarski kabinet ili ne, ali da od te stranke još nije dobio nikakav odgovor na poziv da uðe u vladu. Mi smo otvorili vrata, na drugima je da proðu kroz ta vrata ako žele, rekao je premijer Ðinðiæ

Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov smatra da je do medijske hajke na njegovu stranku došlo kako bi se otežali razgovori o rekonstrukciji Vlade i povratku Demokratske stranke Srbije u nju. ”Nekome ne odgovara da u Vladu uðu oni koji æe ogranièiti apsolutnu vlast te Vlade, koji æe uvesti savesniji i odgovorniji naèin rada u tu Vladu i koji æe pokušati da ispune obavezu datu graðanima decembra 2000. godine,“ rekao je Mihajlov.

A potpredsednik Demokratske stranke Srbije i od danas njen kandidat za saveznog ministra finansija Dragan Maršiæanin ocenjuje da u takvim okolnostima nikakav kompromis nije moguæe postiæi unutar DOS–a.

Povodom oštrih ocena ministara Evropske unije o nesaradnji zvaniènog Beograda sa Haškim tribunalom srpski premijer Zoran Ðinðiæ najavio je da æe vlada uèiniti sve radi integracije zemlje u Evropu što podrazumeva i punu saradnju sa sudom u Hagu, odnosno izruèenje optuženih jugoslovenskih državljana. Na konferenciji za novinare povodom godišnjice rada vlade, Ðinðiæ je rekao da za saradnju sa Tribunalom sasvim sigurno neæe biti ozbiljnih prepreka. ”Sasvim sigurno, posle godinu dana ulaganja u buduænost i samopožrtvovanja naših graðana, mi neæemo dopustiti da bilo koja pojedinaèna sudbina bivših funkcionera bude sudbina cele nacije,“ rekao je Ðinðiæ.

Saradnja sa Haškim tribunalom jeste uslov za prijem Jugoslavije u èlanstvo Saveta Evrope, a ne kako se u poslednje vreme prièa - sudbina federacije, tvrde èlanovi delegacije jugoslovenskih parlamentaraca koji su prisustvovali prošlonedeljenom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Èlanovi te delegacije, savezni poslanici Radoje Prica i Ljiljana Èoliæ potvrdili su da je Vlada Crne Gore poslala pismo Savetu Evrope kojim traži obustavljanje prijema Jugoslavije u tu instituciju. Tim povodom poslanik Prica kaže da vlast u Crnoj Gori otvoreno zastupa stav da Jugoslavija ne može biti primljena u Savet Evrope jer ne postoji kao država.

XS
SM
MD
LG