Linkovi

Završen sukob sa teroristima u kandaharskoj bolnici - 2002-01-28


Operacija je poèela pre zore, sa pripadnicima amerièkih Specijalnih snaga spremnim da pomognu avganistanskim vojnicima u napadu na bolnicu. Sledeæih deset sati povremeno su se èuli rafali iz automatskog oružja i eksplozije bombi. Predstavnik guvernera Kandahara, Halid Paštun, izjavio je da su vlasti dale šestorici pripadnika al-Kaide svaku moguænost da se predaju avganistanskim snagama, ali da su oni sve te ponude odbili:

”Šestorica Arapa su poginula. Dali smo im alternativu, ultimatum, mogli su da se predaju, mi bismo se pobrinuli za njih i bili bi bezbedni. Nisu hteli da slušaju, nisu hteli da razgovaraju, niti su bili spremni da saradjuju. I najzad, posle žestoke borbe, svi su mrtvi.“

Petorica pripadnika avganistanskih snaga su ranjena u ovoj operaciji, za koju Halid Paštun kaže da nije bila laka:

”Borili su se do poslednjeg minuta života," rekao je on.

Ova operacija je obeležila kraj skoro dvomeseènog rata nerava izmedju pripadnika al-Kaide i lokalnih vlasti. Devetorica èlanova te organizacije bila su na leèenju u bolnici kada je bivša talibanska vlast u Kandaharu pala, u decembru. Dvojica su na prevaru izmamljena iz zgrade gde su uhapšena, dok se treæi ubio bombom. Preostala šestorica su se zabarikadirala preteæi samoubistvom. Tokom operacije pripadnici amerièkih Specijalnih snaga su pomagali u obezbedjivanju okoline bolnice Mir Vais. Sa obližnje zgrade mogao se videti amerièki snajperista kraj bolnièke kapije, dok su drugi amerièki vojnici spreèavali civile da se nadju na liniji vatre.

XS
SM
MD
LG