Linkovi

Kina obeæala pomoæ Avganistanu - 2002-01-24


Danasnji sastanak u Pekingu izmedju kineskog predsednika, Djianga Zemina, i lidera privremene avganistanske vlade, Hamid-a Karzai-ja, izgledao je srdacan, dok su se dvojica lidera osmehivala i rukovala. Nakon razgovora, zvanicna kineska novinska agencija Šinhua saopstila je da ce Peking pruziti Avganistanu 150 miliona dolara na ime pomoci za obnovu zemlje. To je dodatna pomoc, pored vec odobrenih nekoliko miliona dolara koje je ranije obecao Peking, kao i cetiri i po milijarde dolara koje su ove nedelje obecane na medjunarodnoj donatorskoj konferenciji u Tokiju. Tokom posete istorijskom kineskom velikom zidu u blizini Pekinga, Karzai je rekao da ce njegova razorena zemlja iskoristi ta sredstva za obnovu bazicnih usluga.

“ Bezbednost, obrazovanje, zdravstvo, izgradnja puteva -- vrlo vidljiva izgradnja puteva. Pored toga, moramo obnoviti administaciju, da bi vlada ponovo postala funkcionalna.”

Drugi avganistanski funkcioneri kazu da je medjunarodna zajednica obavila ” svoju duznost” obecavsi milijarde dolara pomoci i da sada zavisi od Avganistanca da li ce novac biti potrosen na odgovarajuci i delotvoran nacin. Juce su Karzai i njegov ministar inostranih poslova pruzili uveravanja Pekingu da Avganistan vise nece biti skroviste teroristima. Kina je narocito zabrinuta da je svojevremeno rastuca mreza Al Kaide u Avganistanu izvozila terorizam preko granice muslimanskim separatistima u kineskoj pokrajini Šindjiang. Kineski funkcioneri su izrazili nadu da ce obnovljeni Avganistan biti neutralna i miroljubiva zemlja , koja nece izazivati nemire u susednim drzavama.

XS
SM
MD
LG