Linkovi

Podignuta optužnica protiv Džona Vokera - 2002-01-16


Optužnica tereti Džona Vokera Linda za udruživanje u zaveru da se ubijaju Amerikanci i za pružanje materijalne podrške teroristima. Optužnica je podignuta u federalnom sudu više od dva meseca pošto je Voker uhvaæen u Mazar-i-Šarifu, tokom pobune zatvorenika, u kojoj je poginuo jedan pripadnik amerièke Centralne obaveštajne agencije. Sekretar za pravosudje Džon Eškroft je rekao da je Voker odustao od svog prava da njegovom ispitivanju prisustvuje advokat i sam priznao da je pristupio Talibanu, rekavši islednicima da je on musliman, da je želeo da ide u prve borbene redove i da se nije kolebao ni posle septembarskih teroristièkih napada na Sjedinjene Države:

“U optužnici se istièe Vokerovo priznanje da je proveo sedam nedelja u logoru al-Kaide, obuèavajuæi se u rukovanju oružjem i eksplozivom, i u borbi na terenu. Voker je izjavio da je Osama bin Laden posetio taj logor tri do pet puta. Tokom jedne od poseta Voker se lièno upoznao sa bin Ladenom, koji mu se, kako je sam rekao, zahvalio na uèešæu.“

Eškroft je dodao da je Voker rekao svojim amerièkim islednicima da je Osama bin Laden priznao da je naredio napade na Svetski trgovinski centar i Pentagon, što bi mogao da bude do sada najdirektniji iskaz koji ga povezuje sa dogadjajima koji su doveli do rata u Avganistanu. U Kaliforniji, roditelji Džona Vokera Linda opisuju svog sina kao tinejdžera kome su isprali mozak i koji je napustio svoj dom u bogatom predgradju San Franciska da bi studirao islam u Jemenu i Pakistanu. U razgovoru sa novinarima oni su izjavili da je njihov sin tada postao vezan za Taliban. Medjutim, iz saopštenja Džona Eškrofta jasno proizlazi da æe tužioci nastojati da prikažu Vokera u sasvim drugom svetlu:

”On je izabrao da se pridruži fanaticima i ta njegova veza sa fanaticima i teroristima nikada nije popustila, uprkos saznanju da su pobili hiljade njegovih sunarodnika, uprkos saznanju da su se upustili u rat sa Sjedinjenim Državama, pa èak ni tokom pobune u zatvoru u kojoj je poginuo agent CIE, Džoni Spen.“

Optužnica protiv Vokera podignuta je posle duge rasprave u Bušovoj administraciji o tome da li bi ga trebalo optužiti za ozbiljniji zloèin kao što je izdaja, koji nosi moguænost izricanja smrtne kazne. Džon Voker Lind je do sada držan na jednom amerièkom ratnom brodu u Arabijskom moru, a sada æe biti predat u nadležnost amerièkog Federalnog istražnog biroa.

XS
SM
MD
LG