Linkovi

SAD oèekuju nove teroristièke napade - 2002-01-16


Sjedinjene Države preduzimaju potrebne korake u cilju spreèavanja novih teroristièkih napada nakon 11. septembra - rekao je sekretar Ramsfeld i dodao da æe pored svih predostrožnosti verovatno doæi do novih napada.

“Meðutim, uistinu ne može se 24 èasa braniti svako mesto protiv svih taktika napada.”

Ramsfeld kaže da je jedini naèin da se reši taj problem taj da se rat dovede na prag terorista -- pronaæi ih, iskoreniti ih na naèin na koji se to upravo èini u Avganistanu.

“Zato ulažemo velike napore u prikupljanje informacija i saznanja o tim ljudima; zato hapsimo i pritvaramo ljude i ispitujemo ih; i vršimo pretrese širom Avganistana u cilju sakupljanja i nalaženja novih informacija, u èemu smo i uspešni.”

Ramsfeld nije hteo da pruži više detalja o nedavno sakupljenim podacima pomoæu kojih su otkriveni novi teroristièki planovi. No, sekretar za odbranu je potvrdio da Sjedinjene Države pomažu borbu protiv terorizma na novom terenu, upuæujuæi stotine trupa na Filipine kao pomoæ u operacijama protiv tamošnjih muslimanskih ekstremista povezanih sa al-Kaidom. Amerièki sekretar za odbranu je rekao da amerièke snage nisu ukljuèene u borbe, veæ da uèestvuju u obuci i pružaju logistièku podršku filipinskim trupama.

“Mi smo veæ dugi niz godina prijatelji Filipina, koji imaju istinski problem sa teroristima i mi im rado pružamo obuku i drugu podršku u borbi protiv toga.”

No, glavna amerièka angažovanost je i dalje u Avganistanu, gde -- kako je rekao Ramsfeld -- amerièke snage otkrivaju nove peæine, pozamašne arsenale oružja Talibana i al-Kaide i nailaze na mestimièan oružani otpor. Ramsfeld je takoðe naveo da nema novih jasnih obaveštajnih podataka o tome gde se nalaze lider Al-Kaide Osama bin Laden i talibanski voða, Mula Muhamed Omar. No, sekretar za odbranu je uveren da æe obojica biti pronaðeni:

“Tragamo i nastaviæemo da tragamo ne samo za njima dvojicom, nego i za njihovim bliskim saradnicima, i oèekujem da æemo veæinu, ako ne sve pronaæi”.

Po reèima sekretara Ramsfelda, nova prelazna vlada Avganistana ne vrši pritisak za brzo amerièko vojno povlaèenje. Vlada želi amerièku i drugu meðunarodnu pomoæ za zemlju, koja se suoèava sa gomilom problema. Tokom intervjua, koji je obavljen u Pentagonu, Ramsfeld je takoðe bio upitan o postupanju prema al-Kaidinim i talibanskim pritvorenicima koji su prebaèeni iz Avganistana u amerièku pomorsku bazu u zalivu Gvantanamo na Kubi. Ramsfeld je demantovao da se pritvorenici na bilo koji naèin zlostavljaju i nimalo nije zabrinut postupkom, koji je -- kako je rekao -- daleko bolji od naèina na koji teroristi postupaju prema svojim žrtvama.

XS
SM
MD
LG