Linkovi

Poseta Vladimira Putina Francuskoj - 2002-01-15


Ruski i francuski lider razgovarali su o konfliktu na Bliskom istoku, ratu protiv terorizma i unapredjenju politièkih, finansijskih i bezbednosnih odnosa izmedju Rusije i Zapadne Evrope. Tokom konferencije za medije, uoèi radne veèere, i predsednik Žak Širak i predsednik Vladimir Putin su istakli da im se gledišta poklapaju u mnogim pitanjima. Štaviše, predsednik Širak je rekao kako se nada da æe Rusija jednoga dana igrati još veæu ulogu u NATO-u.

Predsednik Širak je rekao da æe Francuska, uprkos razervama nekih partnera u NATO-u, naroèito Sjedinjenih Država, nastaviti da se zalaže za specijalni sporazum kojim bi se Rusija još više zbližila sa 19 zemalja èlanica alijanse. Sa svoje strane, predsednik Putin je izrazio nadu da æe bliže politièke veze izmedju Francuske i Rusije biti propraæene ekonomskim vezama.

Putin je izrazio želju da se francuske finansijske investicije u Rusiji poveæaju, primeæujuæi da su poljske i nemaèke investicije mnogo veæe. Ali bilo je oblasti u kojima dvojica lidera besumnje nisu postigla punu saglasnost. Medju njih spada i tekuæi konflikt u Èeèeniji, za koji Rusija insistira da je unutrašnje prirode. Èlanovi Stranke zelenih i humanitarna grupa Lekari bez granica kritikovali su Putinovu posetu Francuskoj, zbog navodnih kršenja ljudskih prava od strane ruskih vojnika u Èeèeniji. Uprkos tome, Putinova poseta oznaèava sve tešnje veze izmedju Rusije i zemalja Zapadne Evrope. U decembru, Putin se sastao sa britanskim i nemaèkim liderima, dok su i predsednik Širak i francuski premijer Lionel Žospen prošle godine bili u odvojenim posetama Rusiji.

XS
SM
MD
LG