Linkovi

Predsednik Buš se usredsredjuje na ekonomska pitanja - 2002-01-08


Predsednik je rekao da rat protiv terorizma i dalje ostaje njegov najviši prioritet u 2002. godini. Medjutim, on æe ove godine posvetiti znatno vreme i prioritetima unutrašnje politike. S obzirom da sukob u Avganistanu jenjava, politièka borba u Vašingtonu oko amerièke ekonomije iz dana u dan je sve intenzivnija. Made dve stranke još uvek rade skladno po pitanju inostranih poslova, retorika postaje oštra kada se povede reè o porezu, deficitu, nezaposlenosti i vladinim troškovima. Stoga ne iznenadjuje da je veæ prvi dan pošto se vratio u Belu kuæu, nakon 12-dnevnog boravka na svom ranèu u Teksasu, predsednik Buš pozvao novinare u Ovalni kabinet radi razgovora o privredi. Pored njega je bio Alan Grinspen, predsednik Amerièke centralne banke. To je jedna od retkih prilika da se gospodin Greenspen pojavio u Beloj kuæi. Njegovo prisustvo je podvuklo važnost koju administracija predsednika Buša pridaje ekonomskim pitanjima tokom ove izborne godine. Predsednik Buš nije gubio vreme da predje na stvar:

”Beležimo prilièan napredak u ratu u Avganistanu. Isto tako moramo zabeležiti dobar napredak u pružanju pomoæi našim gradjanima da nadju posao.“ Predsednik je rekao da æe se ponovo založiti za usvajanje zakonskog predloga èiji je cilj podsticanje privrede. On je istakao kako želi da pomogne u osnivanju radnih mesta putem poslovnih inicijativa, dodajuæi da vidi svetliju buduænost pred sobom ukoliko se preduzmu odgovarajuæe mere:

”Optimistièan sam da æe 2002. godina biti bolja od 2001. Diskutovaæemo o naèinima da se utvrdi kako vlada može to da izvede.“ Demokrate kažu da i oni žele usvajanje paketa za podsticaj privrede. Medjutim, rukovodstvo Demokratske stranke u Senatu želi manje da se oslanja na smanjenje poreza, pa je krajem prošle godine blokiralo razmatranje jednog relevantnog zakonskog predloga. Predsednik Buš kaže da demokrate zapravo žele da poveæaju poreze, što je refren koji æe njegova administracija svakako ponavljati tokom ove izborne godine: ”Nadam se da æe Kongres, kad ponovo poène zasedanje, poslušati svoje biraèko telo. Kongres æe shvatiti da je Amerika, poput mene, umorna od medjustranaèkog gloženja i uvideæe da moramo da se ujedinimo oko iste razumne politike.“ Predsednik Buš je rekao da æe u svoj predlog federalnog budžeta za sledeæu fiskalnu godinu ukljuèiti svoje predloge za stimulisanje privrede. Demokrate primeæuju da ovaj budžet neæe pokazati višak i istièu da je za to kriv predsednikov plan o desetogodišnjem smanjenju poreza. Medjutim, predsednik Buš kaže da nije zabrinut da bi deficit mogao da se pretvori u jedno od pitanja predizborne kampanje: ”Rekao sam Amerikancima da ova zemlja može da ima deficit u vreme rata, u vreme nacionalne vanredne situacije, ili u vreme recesije. A mi smo u svemu tome.“ Predsednik æe, prema oèekivanjima, provesti puno vremena tokom predstojeæih nedelja pokušavajuæi da proda svoju ekonomsku politiku amerièkoj javnosti. Kongres krajem januara ponovo poèinje debatu o zakonskim predlozima kojom æe, kako se oèekuje, dominirati politièke bitke izmedju Senata koji kontrolišu demokrate i republikanca koji sedi u Beloj kuæi.

XS
SM
MD
LG