Linkovi

Izrael zaplenio veliku pošiljku oružja - 2002-01-04


Šef izraelskih snaga bezbednosti, general Šaul Mofaz, rekao je na konferenciji za štampu u Tel Avivu da je izraelska mornarica zaplenila pošiljku u èetvrtak. On je rekao da je pošiljka sadržala rakete tipa ”kaæuša,“ puške, minobacaèe sa granatama, mine i protivoklopne rakete. General Mofaz je rekao da bi ta pošiljka, da je stigla do svog odredišta, znaèajno poveæala opasnost od teroristièkih napada sa kojom su suoèeni izraelski civili. On je rekao da je povezanost izmedju palestinskih vlasti i zaplenjenog broda ”nesumnjiva, jasna i neporeciva.“ General Mofaz je izneo tvrdjenje da su u taj sluèaj umešane liènosti u palestinskoj vlasti kao i pripadnici palestinske pomorske policije:

”Mora se naglasiti da ovaj pokušaj kriumèarenja predstavlja neposredno kršenje svih postojeæih sporazuma izmedju palestinskih vlasti i Izraela, u kojima je jasno odredjena kolièina i vrsta oružja koje palestinske vlasti mogu da poseduju. Ponovo se pokazalo da palestinske vlasti nisu odane poštovanju bilo kakvog sporazuma i da su u stanju da prete i dugometnim oružjem,“ rekao je izraelski general.

General Mofaz je ovo izneo u trenutku kada je amerièki izaslanik za Bliski istok, Entoni Zini, razgovarao sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom, u gradu Ramala, na Zapadnoj obali. Arafatov predstavnik, Nabil Abu Rudeina, demantovao je bilo kakvu vezu palestinskih vlasti sa pomenutim brodom. On je rekao da palestinsko rukovodstvo proverava da li je ovo saopštenje možda samo izraelska propaganda sa ciljem da se sabotira misija amerièkog izaslanika. Ali izraelski ministar inostranih poslova Šimon Peres, koji snažno podržava nastavljanje pregovora sa Jaserom Arafatom, rekao je da palestinske vlasti, posle zaplene pomenutog broda, više ne mogu da igraju, kako se izrazio, ”dvostruku igru.“ Peres je rekao da palestinske vlasti moraju da odluèe da li podržavaju teror ili dijalog.

XS
SM
MD
LG