Linkovi

Poginuo amerièki vojnik - 2002-01-04


Smrt je potvrdio general amerièkih kopnenih snaga Tomi Frenks, komandant amerièke Centralne komande, kome je povereno da rukovodi vojnim operacijama u Avganistanu. General Frenks je rekao da je poginuli bio u sastavu jedinice koja je saradjivala sa, kako je rekao, elementima lokalnih plemena:

”Za sada znamo da je zadatak, u kome je uèestvovao, bila koordinacija sa elementima lokalnih plemena, u blizini mesta Gardez-Kost, sa ciljem da se omoguæi saradnja izmedju naših snaga i elemenata lokalnih plemena u tom regionu.“

Pojedinosti o incidentu su šture, pa nije poznato da li je tim koji su predvodili Amerikanci upao u zasedu terorista, pripadnika Talibana ili nekih odmetnika. Izvori Pentagona kažu da je u istom incidentu ranjen još jedan Amerikanac, koji radi za Centralnu obaveštajnu agenciju. Drugi agent CIE je ubijen ranije, tokom kampanje u Avganistanu, u pobuni zarobljenih boraca Talibana i al-Kaide. Pored njih, još trojica amerièkih vojnika su ubijena greškom, u jednom od amerièkih bombardovanja.

Funkcioneri kažu da najnovija pogibija podvlaèi važnost njihovih èestih upozorenja da je Avganistan još uvek opasno mesto i da još uvek ima džepova otpora al-Kaide i Talibana.

Amerièki avioni su juèe bombardovali jednu bazu za koju se sumnja da su je koristili pripadnici al-Kaide, nedaleko od istoène granice sa Pakistanom, pošto su u njoj primetili aktivnost terorista, koji su pokušavali da se pregrupišu. Bilo je to drugi dan za redom da su to podruèje, koje obuhvata logor za obuku i kompleks peæina, napali amerièki avioni.

XS
SM
MD
LG