Linkovi

U bombardovanju možda poginulo 100 civila - 2001-12-31


Portparol Sekretarijata za odbranu je saopštila da su vojni zvaniènici upoznati sa izveštajima iz sela Naizi Kala, dvadesetak kilometara severno od grada Gardeza, na istoku Avganistana - da je u juèerašnjem amerièkom bombardovanju možda ubijeno gotovo stotinu civila.

Pentagon je potvrdio da su iz amerièkih aviona B-1 ispaljeni precizni projektili na ciljeve u okolini Gardeza, ali da je uspešno uništeni cilj napada bio kompleks objekata talibanskog voðstva. Portparol Pentagona je za Glas Amerike izjavila da vojni zvaniènici istražuju incident - koji se dogodio samo nekoliko dana pošto je novi avganski ministar odbrane zatražio da Sjedinjene Države prekinu bombardovanje, naglasivši da vazdušni napadi više nemaju smisla.

U meðuvremenu, portparol Pentagona je takoðe saopštila da su amerièke snage preuzele još zarobljenih pripadnika Talibana i “Al kaide” i da je ukupni broj takvih zarobljenika sada 180. Veæina je smeštena u logor u blizini Kandahara, osmorica su prebaèena na amerièki brod u Arabijskom moru, a oèekuje se da æe svi konaèno biti prebaèeni u amerièku pomorsku bazu u Zalivu Gvantanamo, na Kubi. Zarobljenike u Kandaharu èuvaju amerièki marinci. Meðutim, Sekretarijat za odbranu je saopštio da æe marince odmeniti vojnici iz 101. padobranske divizije amerièke Armije, mada zvanièno nije saopšteno kada æe doæi do te zamene. Ipak je reèeno da bi se time omoguæila priprema marinaca za izvesne buduæe zadatke.

Administracija predsednika Buša je jasno predoèila da se operacija protiv terorista zapoèeta u Avganistanu neæe završiti u toj zemlji. Meðu zemljama koje se pominju kao moguæi buduæi ciljevi su Somalija, Jemen i Irak.

XS
SM
MD
LG