Linkovi

Odbegli teroristi možda i u Iranu - 2001-12-28


Sekretar za odbranu Ramsfeld je predoèio u intervjuu listu “Baltimor san“ da nema pouzdane informacije da je ijedan od vodja Talibana ili al-Kaide u Iranu, ili da su im iranske vlasti dale utoèište. Ramsfeld je, medjutim, naglasio da su neke od tih vodja - po njegovim reèima -“nesumnjivo “ umakle u Iran.

Ovo je prvi put da jedan visoki amerièki funkcioner imenuje Iran kao moguæe odredište pobeglih vodja Talibana i al-Kaide. Ramsfeld je takodje naveo, u danas objavljenom novinskom intervjuu, da amerièke trupe nisu do sada našle dokaze o hemijskom, biološkom ili nuklearnom oružju ni na jednooj od skoro pedeset lokacija gde je - kako se sumnjalo - moglo biti takvog oružja u Avganistanu.

Ramsfeld je, medjutim, izvestio da su istražitelji našli na jednoj lokaciji artiljerijske granate sa osiromašenim uranijumom, teškim metalom koji je neznatno radioaktivan. Prema njegovim reèima, pokazalo se da je nekoliko drugih objekata služilo za proizvodnju heroina.

Ramsfeld je ukazao da amerièke i avganistanske trupe i dalje tragaju po peæinama i drugim skrovištima u regionu Tora Bora za borcima al-Kaide. Traganje æe - po njegovim reèima - verovatno biti završeno tek krajem januara iduæe godine. Ramsfeld je predoèio da za sada nema potrebe da se dodatni amerièki vojnici pridruže potrazi, ali da ta opcija ostaje na snazi ukoliko bude neophodna. Prema njegovim reèima, amerièke i avganistanske trupe nastavljaju traganje za talibanskim vodjom mulom Mohamedom Omarom , koji je, kako se veruje, još uvek negde u Avganistanu. Ramsfeld je ukazao da bi amerièki vojnici voleli da zarobe i mulu Omara i Osamu bin Ladena. On je naglasio da samo zarobljavanje bin Ladena neæe okonèati teroristièku mrežu al-Kaida koja je okrivljena za krvave teroristièke napade 11. septembra na Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG