Linkovi

Zatvoreni pripadnici Talibana i al-Kaide uskoro na Kubi - 2001-12-27


Gospodin Ramsfeld je rekao da su u toku pripreme da se Gvantanamo iskoristi kao pritvorska jedinica, iako æe to - kako je rekao - potrajati nekoliko nedelja. On je takodje rekao dopisnicima u Pentagonu da nije doneta nikakva odluka o tome da li da se ta amerièka baza na Kubi iskoristi za moguæa vojna sudjenja zatvorenicima Talibana i al-Kaide.

”Vršimo pripreme da tamo držimo zatvorenike. Nemamo nikakve planove da tamo održavamo sudjenja.“

Donald Ramsfeld je priznao da ima nedostataka u korišæenju te baze, ali je rekao da je to mesto bolje od razmatranih alternativnih lokacija, koje nije naveo. On je još dodao kako ne misli da æe kubanski lider Fidel Kastro imati nešto protiv:

”Ne oèekujemo nikakve nevolje od gospodina Kastra u vezi sa tim. Zaliv Gvantanamo, na Kubi, bih nazvao najmanje lošim mestom koje smo mogli da odaberemo. Ono ima svoje nedostatke, ali ti nedostaci izgledaju skromni u odnosu na alternativne lokacije.“

Tokom 1990-tih na hiljade kubanskih i haiæanskih izbeglica je bilo smešteno u toj bazi. Amerièke oružane snage trenutno drže 45 boraca al-Kaide i Talibana, ukljuèujuæi dvadesetoricu uhvaæenu u Pakistanu i predatu Sjedinjenim Državama. Veæina se nalazi u centru za internaciju, na aerodromu Kandahar, u južnom Avganistanu, dok su nekolicina na jednom amerièkom ratnom brodu, u Arabijskom moru, a medju njima je i takozvani amerièki taliban, Džon Voker Lind. Na istoj konferenciji za štampu Donald Ramsfeld je odbacio izveštaje da je lider al-Kaide, Osama bin Laden, prebegao u Pakistan. On je rekao da je video toliko mnogo protivureènih izveštaja o progonjenom teroristi da je prestao da ih prati:

”Svakoga dana èujemo izmedju 6, 7, 8... èak 12 protivureènih izveštaja. Prestao sam da ih pratim. Jasno nam je da bi mogao biti ili u Avganistanu ili u nekoj drugoj zemlji ili bi mogao da bude mrtav, ali takodje nam je jasno da ne znamo koja od ovih moguænosti je taèna. “

Dok se potraga za odbeglim pripadnicima al-Kaide u podruèju Tora Bora nastavlja, Pentagon je saopštio da su amerièki avioni bombardovali jedan kompleks objekata u gradu Gazni, na istoku zemlje. Smatra se da su se u njima nalazili viši funkcioneri Talibana.

XS
SM
MD
LG