Linkovi

Situacija na Blsikom istoku i dalje ozbiljna - 2001-12-26


Vatreni okršaj je izbio nedaleko od grada Dženina, na Zapadnoj obali, kada su, prema tvrdnjama izraelskih oružanih snaga, palestinski militanti otvorili vatru na vojnike kraj jednog jevrejskog naselja. U poteri za napadaèima izraelski tenkovi su ušli nekoliko stotina metara duboko u Dženin, koji je pod palestinskom kontrolom, i opkolili jednu kuæu u kojoj su se napadaèi sakrili. Tenkovi su otvorili artiljerijsku vatru na tu kuæu, a u izveštajima sa lica mesta se kaže da je zatim došlo do snažne razmene pušèane vatre.

Prema palestinskim izvorima, izraelski vojnici su nešto ranije ušli i u selo Azoun, nedaleko od grada Kvalkija, i uhapsili nekoliko policajaca i aktivista pokreta Fatah, kome pripada i Jaser Arafat. Vojnici su uveli zabranu kretanja i pod plaštom noæi zapoèeli pretrage kuæu po kuæu, pre nego što su se povukli, nekoliko èasova kasnije.

Uprkos nasilju, komandanti izraelske i palestinske bezbednosti su se sastali u pojasu Gaze, u pokušaju da ojaèaju privremeni mir. Palestinci kažu da su se dve strane složile da obnove pistu medjunarodnog aerodroma u Gazi, koju su Izraelci uništili, kao i da produže vreme rada graniènog prelaza izmedju Gaze i Egipta.

XS
SM
MD
LG