Linkovi

Kriza u DOS-u i iduæe godine - 2001-12-24


Demokratska stranka Srbije insistira da joj se vrati mesto predsednika Parlamenta pa da tek onda zapoènu razgovori o novom koalicionom sporazumu. S druge strane, ostale èlanice DOS–a zahtevaju od Demokratske stranke Srbije da prvo podrži Ðinðiæev kabinet da bi se uopšte kasnije moglo razgovarati o nekim njenim zahtevima, ukljuèujuæi i vraæanje mesta predsednika Parlamenta.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin ocenio je, meðutim, da je Vlada Srbije antireformska, da svesno koèi promene u zemlji zarad održanja na vlasti pojedinih lidera DOS-a i da nije ispunila 90 odsto obeæanja. Maršiæanin smatra da je najbolji naèin za prevazilaženje krize u vladajuæoj koaliciji prihvatanje predloga njegove stranke i redefinisanje koalicionog sporazuma. Demokratska stranka Srbije bi ušla u vladu ako bi ona suštinski izmenila sadašnji naèin rada i poèela da sprovodi izborni program DOS-a, rekao je Maršiæanin i zatim upozorio da vreme za postizanje dogovora oko izlaska iz politièke krize polako izmièe posle èega preostaju, na žalost, oni nepovoljniji naèini za rešavanje te krize, a to su prevremeni republièki izbori.

S druge strane, predsednik Demohrišæanske stranke Srbije i jedan od lidera DOS–a Vladan Batiæ izjavio je da æe Predsedništvo DOS-a oduèivati o zahtevu Demokratske stranke Srbije da joj se vrati mesto predsednika republièkog parlamenta, ali da pre toga moraju biti razmotrena neka druga pitanja. Postoji prethodni uslov koji Demokratska stranka Srbije mora da ispuni, a to je da podrži republièku vladu, kaže Batiæ, pa potom neæe bit prepreka da ta stranka ponovo dobije mesto predsednika Parlamenta. Batiæ je kao ministar pravde Srbije naveo da ne oèekuje znatniju rekonstrukciju republièke vlade veæ samo popunjavanje upražnjenih mesta i eventualno formiranje nekih novih ministarstava.

XS
SM
MD
LG