Linkovi

Putin razgovarao sa sugradjanima uživo - 2001-12-24


Predsednik Putin je danas prvi put odgovarao na pitanja ruskih gradjana preko televizije. Tokom devedesetominutne emisije gradjani iz jedanaest gradova širom zemlje postavljali su pitanja predsedniku Putinu. Predsednik je zapoèeo razgovor nabrajanjem ovogodišnjih dostignuæa vlade koju predvodi. On je naveo da je glavni zadatak 2001. godine bio da se privreda održi na pravom koloseku. Ukazavši na visoki privredni rast i smanjenje nezaposlenosti, Putin je naglasio da je zadovoljan rezultatom.

No, uprkos predsednikovom optimizmu, veæina gradjana koji su mu postavljali pitanja nije bila zadovoljna. Veæina je izrazila zabrinutost zbog liènog ekonomskog stanja. Jedna gradjanka iz Sankt Peterburga je èak tražila pomoæ jer njena meseèna penzija iznosi samo hiljadu rubalja, odnosno, trideset tri dolara. Predsednik Putin je odgovorio da vlada poklanja pažnju potrebama penzionera veæ dve godine i obeæao je penzionerki iz Sankt Peterburga da æe razmotriti njen sluèaj.

Mnogi gradjani su postavljali pitanja o upotrebi droga, alkoholizmu i zakonskoj reformi. Bilo je i pitanja o medjunarodnim odnosima. Andrej Soboljevski je upitao predsednika Putina o odnosima Rusije sa Sjedinjenim Državama posle njihovog povlaèenja iz sporazuma o antibalistièkim raketama, od 1972. godine. Predsednik Putin je rekao da povlaèenje Sjedinjenih Država iz sporazuma o antibalistièkim raketama predstavlja grešku, ali da ne utièe na bezbednost Rusije. Ali, prema njegovim reèima, uprkos tom povlaèenju rusko-amerièki odnosi se razvijaju pozitivno.

Ruski predsednik je ispoljio smisao za humor tokom televizijskog razgovora sa svojim sunarodnicima. Jedan gradjanin iz Sankt Peterburga ga je upitao o èemu je mislio tokom noæi koju je proveo ove godine na ranèu predsednika Buša u Teksasu. Taj gradjanin je želeo sazna kako se Putin oseæao kao bivši agent KGB-a u društvu èoveka koga je smatrao svojim neprijateljem u sovjetskoj eri. Putin je odgovorio da je otac sadašnjeg amerièkog predsednika bio direktor Centralne obaveštajne agencije, tako da je sve - kako je rekao - ostalo u krugu porodice i da su dobro razumeli jedan drugog.

Dve ruske televizijske stanice koje su prenosile Putinov razgovor sa sugradjanima bile su preplavljene hiljadama pitanja. Putin je istakao da je uživao u razgovoru ali nije obeæao da bi uskoro mogao to da ponovi.

XS
SM
MD
LG