Linkovi

SAD æe priznati privremenu vladu u Kabulu - 2001-12-21


Specijalni amerièki izaslanik za Avganistan Džejms Dobins je saopštio da æe amerièka vlada takodje predati avganistansku ambasadu u Vašingtonu privremenoj vladi, koju predvodi Hamid Karzai. Dobins je ukazao pred novinarima u amerièkoj ambasadi u Kabulu da je predsednik Džordž Buš pozvao Karzaija u posetu Sjedinjenim Državama poèetkom iduæe godine. Dobins je naveo da se ranije danas sastao sa novim avganistanskim liderom Karzaijem i da je stekao utisak da je Karzai optimistièan. Dobins je uruèio Karzaiju poruku predsednika Buša sa èestitkom i pozivom na razgovore u Vašingtonu.

Dobins je naveo da je državni sekretar Kolin Pauel takodje pozvao avganistanskog ministra inostranih poslova Abdulu Abdulu u Vašington, radi priprema za razgovore predsednika Buša sa Karzaijem. Prema Dobinsovim reèima, sutrašnja inauguracija vlade sa podelom vlasti biæe istorijski trenutak za Avganistan:

“Mislim da æe to biti prvi miroljubivi prenos vlasti sa jednog lidera na drugog posle više decenija, a možda i vekova.“

Specijalni amerièki izaslanik Dobins je optimistièan prema izgledima nove vlade da poène proces izgradnje zemlje kojim bi se okonèale decenije rata. Prema njegovim reèima, Avganistanci žele da ih se uveri da svet brine o njima, da svet nije došao da ih razdvoji ili da preuzme vlast, nego da im pomogne.

Dobins je ukazao da se uverio, tokom susreta sa avganistanskim vodjama, da ta poruka stiže do Avganistanaca i da je dobrodošla:

”Kada se ministar odbrane Fahim sreo sa sekretarom za odbranu Ramsfeldom u Bagramu, i kada je upitan o bezbednosnim snagama, ne samo za Kabul nego i druge gradove, rekao je ”u svetlu naše savremene istorije, ne želimo da opet budemo prepušteni sebi.“

Zvaniènici iz mnogih zemalja okupiæe se sutra na inauguraciji privremene vlade u Kabulu. Dobins æe predvoditi amerièku delegaciju. U njoj æe biti i general Tomi Frenks, vojni komandant koji je predvodio amerièku kampanju protiv teroristièke mreže al-Kaida i Talibana, tadašnjih vladara u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG