Linkovi

Kolin Pauel poziva Arafata na konkretne akcije - 2001-12-18


Bušova administracija sa opreznom nadom gleda na nedavni govor Jasera Arafata, u kojem je on na najjaèi naèin do sada, od poèetka najnovijih izraelsko-palestinskih sukoba pre više od 14 meseci, osudio teroristièko nasilje. Sekretar Pauel je pozdravio Arafatovu poruku, ali i dodao da njegove reèi treba da prati akcija.

”Mnogo je reèi izgovoreno, i sada želimo da vidimo njegova dela. Mislim da ukoliko Arafat preduzme akciju u skladu sa svojim govorom, onda æemo biti u boljoj poziciji da ovaj proces pokrenemo. Gotovo da sam uveren da bi izraelska strana u tom sluèaju odgovorila na pozitivan naèin.“

Jedan od portparola Stejt departmenta je kasnije objasnio da bi kao odgovor Izrael trebalo da ublaži blokade i druge restriktivne mere na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, koje prema njegovim reèima, predstavljaju velike teškoæe za Palestince. Pauel je takodje jasno rekao da Sjedinjene države oèekuju od Arafata da ”rasformira“ ekstremne frakcije Hamas i Islamski džihad, koje su optužene za samoubilaèke bombaške i druge teroristièke napade na izraelske civile.

Državni sekretar je naglasio da Sjedinjene države ne prekidaju angažovanje u tom regionu, uprkos povlaèenju izaslanika Entonija Zinija, posle neuspelog pokušaja da se zakljuèi sporazuma o prekidu vatre. Pauel je rekao da administracija ostaje predana naporima za uspostavljanje primirja i proširenju bliskoistoène politièke inicijative, koju je opisao u prošlomeseènom govoru u Kentakiju, i u koju je ukljuèena, kako je rekao, ”vizija“ Palestinske države pored Izraela.

”Ova vizija i dalje važi. Tada sam rekao da je potrebno da se smanji nasilje, podsticanje na nasilje, da se obustavi izgradnja izraelskih naselja i da se shvati da æe mir morati da bude sklopljen u okviru odredaba rezolucija 242 i 338 Ujedinjenih nacija. Mislim da sve ovo važi i danas kao što je važilo u doba kada sam držao govor.“

Sekretar Pauel bi trebalo da se sastane sa Zinijem u toku ove nedelje da bi sa njim razmotrio njegovu tronedeljnu misiju u regionu, koja je okonèana njegovim povratkom u Vašington, proteklog vikenda. Pauel je rekao da neuspeh ne treba pripisivati Ziniju, veæ sukobljenim stranama. On je napomenuo da æe se Zini, inaèe penzionisani marinski general, vratiti na Bliski Istok kada razvoj prilika to bude omoguæio.

XS
SM
MD
LG