Linkovi

Pentagon još uvek ne zna gde je Osama bin Laden - 2001-12-17


Kontraadmiral Džon Staflbim kaže da borbe u podruèju Tora Bora još uvek nisu završene i da najviši prioritet za nastojanja koja predvode Sjedinjene Države ostaje razbijanje teroristièke mreže al-Kaida:

”Još uvek postoje izolovani džepovi boraca al-Kaide, pa prema tome još uvek nismo završili taj posao.“

Ipak, admiral Staflbim je rekao da su borci al-Kaide uglavnom u bekstvu. On je dodao da su avganistanske snage zarobile još boraca al-Kaide i Talibana, i da su neki od njih predati amerièkim oružanim snagama.

”Preuzimamo nadležnost nad nekima od tih boraca al-Kaide i Talibana, a za sada imamo petoricu koji su trenutno pritvoreni od strane amerièkih snaga.“

Sva petorica se nalaze na jednom amerièkom ratnom brodu u Arabijskom moru. Jedan od njih je takozvani amerièki taliban, Džon Voker Lind. Za drugog se veruje da je Australijanac. Funkcioneri Pentagona nisu objavili nikakve informacije o ostaloj trojici. Oni kažu da amerièke snage ispituju i neke druge ratne zarobljenike koje drže avganistanske snage i predvidjaju da æe još neki biti prebaèeni u nadležnost amerièkih snaga.U medjuvremenu, u podruèju Tora-Bora, nastavlja se potraga za vodjom al-Kaide, Osamom bin Ladenom i drugim teroristièkim borcima - što je uglavnom muktrpan proces osvajanja peæinu po peæinu:

”Svaka peæina u koju se ulazi se posmatra kao neprijateljsko okruženje, pa je taj proces vrlo spor i metodièan.“

Ali admiral Staflbim je jasno predoèio da niko nije siguran da li je bin Laden još tamo: ”Možda je još uvek tamo, možda je ubijen, a možda je napustio to podruèje.“

Admiral Staflbim kaže da ima izveštaja da su neki pripadici al-Kaide pobegli u Pakistan, a da su neke u tome spreèile pakistanske vlasti, ali o tome nije izneo nikakve pojedinosti.

XS
SM
MD
LG