Linkovi

Proslava Bajrama u Banjaluci - 2001-12-17


Ovogodišnje trodnevno obilježavanje najveæeg islamskog vjerskog praznika, ramazanskog Bajrama, protièe u znaku pojaèanje pažnje zvaniènika Republike Srpske i brojnih predstavnika medjunarodne zajednice. Izuzetno politièko i medijsko interesovanje za ovogodišnji Bajram ne zaèudjuje jer se Bajram u Banjaluci prvi put od veæ daleke 1992. godine javno obilježavaje, pa su juèerašnje klanjanje bajram-namazama, pratile brojne novinarske ekipe - Radio televizije Republike Srpske i drugih ovdašnjih i vanjskih ekipa elektronskih i printanih medija. Muftija banjaluèki Edhem Èamdžiæ govoreæi uz bajram-namaz, poželeo je dalje jaèanje vjerske i nacionalne tolerancije u Bosni i Hercegovini:

"I to je dokaz da mi možemo živjeti multietnièno, izmiješani jedni s drugima, pomažuæi jedni druge. Ovo je Bajram Bajram nade, Bajram ljubavi, Bajram tolerancije, Bajram pomirenja, Bajram suživota, Bajram multietniènosti," rekao je Èamdžiæ.

A specijalni izaslanik Evropskog parlamenta za zemlje jugoistoène Evrope, DORIS PAK, poželjela je da nadolazeæa, 2002. godina bude godina još intenzivnijeg povratka izbjeglica i jaèanja vjerske i nacionalne tolerancije. Biskup banjaluèki Franjo Komarica muslimanima je poruèio:

"Neka Bog blagoslovi sve napore i gospodina muftije i svih njegovih suradnika i svih onih koji su kompetentni u ovome gradu i kraju da ovdje svako može živjeti sva ljudska i gradjanska prava i slobode, pa takodjer i slobodu svoje vjere."

Veleèasni Donald Rigs, pastor Anglikanske crkve koji je i predsjednik evropskog udruženja "Duša Evrope" i podpredsjednik Odbora za izgradnju nove džamije Ferhadije, rekao je:

"Vi ovdje imate nevjerovatne moguænosti da islam, katolièanstvo i pravoslavlje nmogu zaista zajedno živjeti."

U ime Vlade Republike Srpske muslimanima je Bajram èestitao ministar vjera Dušan Antelj;

"Kako u svoje tako i u ime presjednika Vlade gospodina Ivaniæa, kloji na žalost, zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao doæi da radost današnjeg praznika podijeli sa vama, koristim priliku da vam i u njegovo ime èestitam."

XS
SM
MD
LG