Linkovi

Predsednik Buš nagovestio reorganizaciju amerièkih oružanih snaga - 2001-12-11


Pre tri meseca smo spoznali da su se pretnje sa kojima je suoèena Amerika promenile, ali potreba da se pobedi ostala je ista, izjavio je predsednik Buš i nastavio:

”Srušena je iluzija o našoj nepovredivosti. Udaljeno zlo je postalo neposredna opasnost. Isto tako, velika misija postala je kristalno jasna -- boriæemo se protiv terorora i onih koji ga podstièu kako bismo spasli našu decu od buduænosti ispunjene strahom.“

Džordž Buš je to izjavio obraæajuæi se juèe pitomcima privatnog vojnog koledza Sitadel, u državi Južnoj Karolini. Prema njegovim reèima, rat protiv terorizma znaèi poraziti jednu novu vrstu neprijatelja:

”Da bismo pobedili u ovom ratu moramo da razmišljamo drugaèije nego ranije. Neprijatelj koji se pojavio 11. septembra pokušava da izbegne našoj snazi i uporno traga za našim slabostima. Neophodno je da Amerika promeni naèin na koji njena vojska misli i ratuje.“

Predsednik Buš je ukazao da nov naèin razmišljanja obuhvata veæe oslanjanje na vojnu tehnologiju i podatke izvidnièkih snaga koje omoguæavaju precizne vazdušne napade na neprijateljske ciljeve. Koristeæi izvidnièke letilice bez posade i znanje lokalnih snaga na terenu, amerièke trupe u Avgansitanu su stekle veæe iskustvo u domenu vojne tehnologije nego što bi to višegodišnja obuka mogla da im pruži.

Predsednik Buš se takodje zarekao da æe obnoviti mrežu amerièkih obaveštajaca nudeæi najkvalifikovanijim ljudima ”obuku koja im je potrebna i kompenzaciju koju zaslužuju“. Prema njegovim reèima, vreme je i da se sprovedu u delo planovi za izgradnju kontroverznog sistema protivraketne odbrane kako bi se zemlja zaštitila od terorista koji pokušavaju da se domognu oružja masovnog uništenja:

”Naši neprijatelji nastoje na svaki naèin da naude našoj zemlji, našim snagama i našim prijateljima. To im neæemo dozvoliti. Zamislite da su talibani i teroristi bili u stanju da balistièkim raketama napadnu Ameriku i naše kljuène saveznike. Naša koalicija bi u tom sluèaju postala slaba, a cena našeg rata mnogo viša.“

Predsednik Buš je takodje izjavio da je planirao pomenute izmene još u vreme kad je preuzeo položaj u Beloj kuæi pre nepunu godinu dana. Sada nema vremena za gubljenje, dodao je on:

”Ono što je danas drugaèije jeste naša spoznaja hitnosti, potrebe da izgradimo te snage buduænosti dok istovremeno vodimo rat. To je isto što i menjati motor na automobilu koji juri 160 km na sat. Ali, nemamo drugog izbora. Naša vojska ima novu, suštinsku misiju. Nije dovoljno da zemlje koje podržavaju terorizam snose velike posledice -- te posledice moraju biti užasavajuæe.“

Džordž Buš je naglasio da nema pregovora sa teroristima. Jedino što oni žele jeste moæ, i moraju biti poraženi -- zakljuèio je amerièki predsednik.

XS
SM
MD
LG