Linkovi

Kolin Pauel putuje u Uzbekistan - 2001-12-07


Uzbekistan je prva stanica turneje sekretara Pauela po centralnoj Aziji, koja æe ga odvesti i u Kirgistan i Kazahstan. Njegov put je deo nastojanja Sjedinjenih Država da održe podršku ratu protiv terorizma u Avganistanu. U Uzbekistanu, Kolin Pauel bi trebalo da se sastane sa predsednikom Islamom Karimovom, razdi razgovora o ratu u Avganistanu i o nastojanjima da se ta zemlja obnovi pošto je pokret Taliban svrgnut s vlasti.

Uzbekistan, koji deli 137 kilometra dugu granicu sa Avganistanom, veæ obezbedjuje znatnu podršku amerièkoj vojnoj kampanji. Oko hiljadu i 500 amerièkih vojnika iz Desete planinske divizije amerièke kopnene vojske stacionirano je u južnom Uzbekistanu, nedaleko od avganistanske granice. I druge centralnoazijske zemlje su obeæale podršku Amerikancima predvodjenoj kampanji. Kirgistan je obeæao da æe dozvoliti Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima da koriste kirgiske aerodrome za svoje vojne operacije u Avganistanu. Oèekuje se da æe Sjedinjene Države zatražiti od tih država za ispune obeæanja kada trupe za èuvanje mira budu poslate u Avganistan, što se oèekuje u skoroj buduænosti.

Tokom sastanka sa liderima NATO-a, u Briselu, Kolin Pauel je rekao da Sjedinjene Države i druge èlanice koalicije razradjuju plan za slanje mirovnih trupa u Avganistan u roku od nekoliko nedelja. Medjutim, ruski ministar odbrane Sergej Ivanov je izjavio da bi mirovne trupe trebalo poslati u Avganistan samo uz pristanak privremene avganistanske vlade. Kolin Pauel æe u nedelju doputovati u Moskvu radi dvodnevnih razgovora, u kojima æe verovatno biti reèi i o mirovnim operacijama u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG