Linkovi

Predsednik skupštine Srbije podneo ostavku - 2001-12-06


Skupština Srbije je konstatovala neopozivu ostavku Maršiæanina i za novog predsednika izabrala Natašu Miæiæ, dosadašnjeg potpredsednika Parlamenta, inaèe poslanika Graðanskog saveza Srbije.

Podnošenju ostavke prethodila je višeèasovna rasprava o inicijativi za smenu Maršiæanina, kojuje podnela poslanièka grupa DOS-a u Skupštini Srbije i ona je pokazala da postoji nepomirljivi koncepcijski sukob Demokratske stranke Srbije i ostalih stranaka u toj koaliciji. Dosadašnji predsednik Skupštine Srbije Dragan Maršiæanin optužio je ranije danas republièkog premijera Zorana Ðinðiæa za stvaranje politièke krize u zemlji, zaustavljanje ustavnog preureðenja zajednièke države Srbije i Crne Gore i stvaranje države bezakonja i kriminala. On je rekao da DSS odavno veæ ima primedbe na rad vlade, ali da nije potezala pitanje izbora zbog prilika u zemlji i dodao da sada i to pitanje dolazi na dnevni red. ”Parlamentarna kriza u Srbiji otvara se odlukom gospodina Ðinðiæa da prekrši koalicioni sporazum DOS po kome Demokratska stranka daje premijera, a Demokratska stranaka Srbije predsednika Narodne skupštine. Od tog momenta sva druga pitanja su otvorena i politièka kriza se produbljuje, otvara se parlamentarna kriza sa nesagledivim posledicama. Sav teret tih posledica snosiæe onaj ko je tu krizu proizrokovao,“ rekao je Maršiæanin.

S druge strane, srpski premijer Zoran Ðinðiæ rekao je da Predsedništvo DOS-a za sada neæe raspravljati o iskljuèenju Demokratske stranke Srbije iz koalicije, ali nije iskljuèio tu moguænost ukoliko DSS narednih dana nastavi antireformsku politiku. ”Ovog trenutka, predsednik Skupštine nije na strani parlamentarne veæine i zato æe on biti promenjen. Ostaje DSS–u da se opredeli u narednih nekoliko dana da li je definitivno protiv skupštinske veæine. Ukoliko se to desi, na Predsedništvu DOS–a ostaje da oceni da li DOS može da nosi odgovornost za to da su na njegovoj listi poslanici koji sada glasaju protiv zakona koje smo obeæali graðanima u predizbornoj kampanji i na osnovu èega smo dobili veæinu glasova na izborima, rekao je Ðinðiæ.

XS
SM
MD
LG