Linkovi

Buš o dogadjajima u protekla tri meseca - 2001-12-06


Predsednik Buš je govorio o buduænosti, sadašnjosti i nedavnoj prošlosti tokom dugog intervjua za TV mrezu ABC. On je istakao da je rešen da pronadje i kazni odgovorne za napade izvršene 11. septembra i dodao da želi da Osama bin Laden i druge lideri teroristièke grupe al-Kaida budu uhvaæeni, živi ili mrtvi:

”Zatvaramo peæine, osvajamo sve više teritorija, koje su sada pod kontrolom naših prijatelja i saveznika, i stoga imamo bolju šansu da ga pronadjemo lièno. Stežemo obruè oko Osame bin Ladena.“ Predsednik je rekao da želi da se za sada fokusira na prvu fazu rata protiv terorizma - odnosno borbu protiv pripadnika al-Kaide i njihovih talibanskih sledbenika u Avganistanu. Na pitanje o tome na kom planu æe se zatim voditi rat, njegov je odgovor bio obazriv:

”Ljudi treba da znaju da æemo obaviti svoj posao prvo u Avganistanu.“

Istovremeno, predsednik je priznao da bi amerièke trupe mogle eventualno da odu u akciju i van teritorije Avganistana:

”Mogla bi se javiti potreba da se vojne snage angažuju i na drugim mestima. Medjutim, dozvolite da vas upozorim povodom toga: još puno toga treba uraditi u Avganistanu. Želim da amerièki narod zna da sve opcije držimo otvorenim.“

Intervju koji je emitovan u programu mreže ABC pod nazivom 20/20, snimljen je u utorak u predsednikovim privatnim odajama Bele kuæe. Prva dama Lora Buš se prikljuèila razgovoru koji je vodio njen muž. Predsednik ju je nazvao”cvrstom“ u doba krize:

”Bila je veoma mirna i puna podrške. Bilo je zadovoljstvo videti Lorinu jaèinu... odnosno da Amerika vidi Lorinu istinsku jaèinu, razlog što sam je oženio.“

Sa svoje strane prva dama je izjavila da oni koji su svojevremeno imali sumnju u sposobnosti njenog muža sada razmišljaju drugaèije. Tokom retkog privatnog trenutka u javnom forumu, ona je takodje govorila o uticaju nedavnih dogadjaja na njihove dvadesetogodišnje bliznakinje:

”Mislim da su zabrinute. Medjutim, one su takodje daleko od nas. Nisu u Vašingtonu. Žive sopstveni život. Ja u stvari gajim izvesno poverenje. Imam poverenje u našu vladu. Veoma sam ponosna na svog supruga u ulozi predsednika. Takodje znam da se u životu dogadjaju stvari koje ne možemo da kontrolišemo, ali svejedno imam oseæaj mira.“

Tokom iste emisije gledaoci su mogli da vide kako je Bela kuæa okiæena za Božiæ. Prvi sprat Bele kuæe je obièno otvoren za javnost tokom praznika. Medjutim, ove godine to nije sluèaj. Obilazak Bele kuæe je suspendovan 17. septembra. Predsednik je izjavio za program 20/20 da je želeo da se Bela kuæa ponovo otvori za javnost tokom praznika, ali su ga od toga odgovorili iz bezbednosnih razloga. On je dodao da su ga pripadnici bezbednosne službe ubedili da bi time nevini životi mogli biti dovedeni u opasnost. Predsednik Buš æe, medjutim, veèeras rukovoditi kiæenjem nacionalne jelke u parku iza Bele kuæe. Taj dogadjaj æe biti otvoren za javnost, ali æe bezbednosne mere biti izuzetno jake.

XS
SM
MD
LG