Linkovi

Od zalutale bombe poginuli i Amerikanci - 2001-12-05


Paštunski lider Hamid Karzai, koga su rivalske avganistanske frakcije izabrale da predvodi novu vladu koja æe zameniti talibansku, zadobio je, kako je reèeno, manje ogrebotine i modrice u bombardovanju severno od Kandahara. Jedan viši funkcioner Pentagona je izjavio za Glas Amerike da su njegove povrede tako lake da Karzaiju nije bila potrebna lekarska pomoæ. Predstavnica Pentagona Viktorija Klark je rekla izveštaèima da je Karzai sasvim dobro:

”Èuli smo da je Karzai izašao, da su ga videli i da je po svemu sudeæi dobro.“

Malo pojedinosti je poznato o prisustvu Hamida Karzaija na licu mesta. Do incidenta je došlo u trenutku kada su njegove antitalibanske snage bile angažovane u borbi nedaleko od Kandahara, poslednjeg talibanskog uporišta. Amerièke specijalne snage, koje saradjuju sa antitalibanskim jedinicama, zatražile su bombardovanje. Jedna od bombi izbaèenih iz bombardera tipa B52 pala je na samo 100 metara od njihovih položaja. Amerièki ranjenici su, zajedno sa nekim od njihovih avganistanskih saveznika, evakuisani radi lekarske pomoæi. Hamid Karzai je demantovao da je povredjen i nije pominjao taj incident u intervjuu za Glas Amerike. On je samo rekao da je poèastvovan što su mu njegovi avganistanski sunarodnici poklonili poverenje i što smatraju da on može da obavi posao privremenog šefa vlade:

”Ovo je velika èast za mene i ja sam zahvalan. Uz pomoæ svemoguæeg boga uèiniæemo sve što je ljudskim biæima moguæno da dovedemo mir, bezbednost i ekonomsko blagostanje Avganistanu.“

Incident sa zalutalom bombom je sada pod istragom, da bi se utvrdilo gde je uèinjena greška. Kontraadmiral Džon Staflbim, iz amerièkog Združenog generalštaba oružanih snaga, kaže da su vazdušne akcije za takozvanu blisku podršku, najopasnije:

”Tražiti vazdušne napade na položaje neprijateljskih snaga koji su blizu vaših položaja je opasan posao, koji zahteva vrlo finu kontrolu, koordinaciju i preciznost.“

Ovo je najveæi broj žrtava koji su amerièke snage podnele u jednom incidentu otkada je avganistanska kampanja poèela, pre dva meseca.

XS
SM
MD
LG