Linkovi

Avganistanci postigli dogovor o privremenoj vladi - 2001-12-05


Iscrpljeni delegati su radili celu noæ izmedju utorka i srede, da bi nešto posle zore bili pozvani da se dogovore o poslednjim detaljima sporazuma. Postojao je samo jedan naèin da se reaguje kada je posrednik Ujedinjenih nacija, Lakdar Brahimi, stavio svoj potpis na dokument koji su prethodno potpisali šefovi èetiri delegacije - gromkim aplauzom.

Ovim sporazumom osnovana je privremena administracija od 30 èlanova, koja æe upravljati Avganistanom narednih šest meseci. Tim telom æe predsedavati Hamid Karzai, vodja jednog od paštunskih plemena i vojni komandant, blizak svrgnutom avganistanskom kralju, èiji vojnici se trenutno bore sa pripadnicima Talibana oko kontrole nad poslednjim talibanskim uporištem, Kandaharom. Ali grupa koja je dobila najviše kljuènih položaja u novom kabinetu, kao što su odbrana i unutrašnji i spoljni poslovi, je Severni savez kojim dominiraju Tadžikistanci. Severni savez je, uz pomoæ snažnih amerièkih bombardovanja talibanskih položaja, zauzeo Kabul i dobar deo Avganistana. Kada mandat nove, privremene administracije bude pri kraju, biæe sazvana velika skupština plemenskih starešina radi osnivanja prelazne administracije koja æe upravljati Avganistanom najviše dve godine i pripremiti uslove za održavanje izbora. Lakdar Brahimi je rekao da je potpisani sporazum najbolji koji je mogao da bude postignut u trenutku kada je Avganistan još uvek u ratu:

”Sporazum možda nije idealan, jer je nacrt izradjen u vanrednim uslovima. Niko ovde ne tvrdi da avganistanski uèesnici okupljeni u Bonu predstavljaju èitavo avganistansko stanovništvo, niti da ovakav privremeni plan može da bude rešenje za sve teške probleme u toj zemlji. Ali njegova uspešnost æe se procenjivati na osnovu onoga što bude postignuto, a ne na osnovu okolnosti u kojima je postignut.“

Delegati su pokazivali vidne znake olakšanja zbog postignutog dogovora, kao i diplomate iz Ujedinjenih nacija i pojedinih zemalja, koje su obeæale veliku pomoæ za obnovu razorenog Avganistana. Glavni pregovaraè u ime Severnog saveza, Junus Kanuni, kaže da sporazum dokazuje da su Avganistanci, posle 22 godine ratovanja, pokazali da mogu da postignu mir. Predstavnik Ujedinjenih nacija Lakdar Brahimi je rekao da teškoæe u postizanju sporazuma blede u poredjenu sa problemima koji èekaju Avganistance u ponovnoj izgradnji zemlje. On je obeæao da æe im medjunarodna zajednica pomoæi u tome, ali je upozorio da dobra volja zemalja darodavaca ima granica:

”Volja medjunarodne zajednice je u ovom trenutku veoma jaka. Ali ona æe sigurno oslabiti ako privremena i prelazna vlast, koja æe doæi za njom, ne budu ispunile preuzete obaveze i ne budu pokazale svetu da su dorasle poverenom zadatku.“

Dok je Brahimi to govorio u Berlinu je veæ poèeo sastanak zemalja potencijalnih davalaca pomoæi Avganistanu.

XS
SM
MD
LG