Linkovi

Preminuo Bitls, Džordž Harison - 2001-11-30


Nakon skromnih poèetaka u Liverpulu, gitarista Džordž Harison je dostigao vrhunac muzièke popularnosti u grupi koju mnogi smatraju najveæim ikada postojeæim rok sastavom - Bitls. Džordž Harison je umro u Los Andjelesu, u kuæi prijatelja, a sa njim su u poslednjim trenucima bili njegova supruga i sin. Harison je u Sjedinjene Države došao radi leèenja. Na vrhuncu slave, kao èlan slavne èetvorke, Harison je bio poznat kao tihi i mirni bitl. Sredinom šezdesetih, predstavnik za štampu te rok grupe je bio Toni Berou:

”On je bio vrlo nežan èovek - bio je opušten i miroljubiv,“ kaže Berou. Kažu da je bivši bitl, Pol Makartni, u šoku i da je ožalošæen. Nakon smrti Harisona i ubistva Lenona, pre skoro 21 godinu, Makartni i Ringo Star su jedini preživeli èlanovi grupe.

Iz Vašingtona, dopisnik Glasa Amerike, Skot Sterns, javlja da je Bela kuæa objavila da predsednik Buš žali zbog smrti poznatog muzièara. Portparol Bele kuæe Ari Flajšer je izjavio da je vest o smrti Džordža Harisona, ražalostila predsednika Buša:

”Predsednika je veoma ražalostila smrt Džordža Hrisona,“ rekao je Flajšer. Predsednik smatra da su Bitlsi jedna od najboljih rok grupa u istoriji, a èinjenica da su dvojca èlanova grupe veæ umrla ga žalosti. Bitlsi su imali znaèajnu ulogu u životu bejbi bumera, i predsednik je jako žalostan zbog smrti Džordža Harisona.“

Flajšer je izjavio da je predsednik bio obožavalac Bitlsa, britanskog kvarteta koji se probio na vrh lista popularnosti širom sveta, poèetkom šezdesetih godina. Džordž Harison je drugi èlan grupe koji je umro. Džon Lenon je ubijen u Njujorku 1980. godine.

XS
SM
MD
LG