Linkovi

Amerièki sekretar za pravosudje obeæava useljenje u zamenu za informacije - 2001-11-30


Prema reèima Džona Eškrofta, amerièka vlada je spremna da ponudi pomoæ u dobijanju amerièke vize, a eventualno i državljanstva, onim strancima koji ponude amerièkim vlastima korisne informacije o osumnjièenim teroristima:

”Ukoliko posedujete informacije koje bi, po vašem mišljenju, pomogle saveznoj vladi u borbi protiv terorizma, molim vas da kontaktirate kancelariju Federalnog istražnog biroa; ili - ako se nalazite u inostranstvu - najbližu amerièku ambasadu. Ukoliko se informacije koje ponudite pokažu korisnim, pomoæiæemo vam da dobijete vizu za stalni boravak u Sjedinjenim Državama, i da kasnije steknete državljanstvo.“

U okviru takozvanog ”programa za odgovorne saradnike,“ èak i one osobe koje nezakonito borave u Sjedinjenim Državama mogle bi da izbegnu deportaciju ukoliko ponude korisne informacije. Sekretar Eškroft je izjavio da je nadležnim organima potrebna sva pomoæ da bi ušle u trag teroristima koji još uvek operišu u Sjedinjenim Državama:

”Verujemo da al-Kaida još uvek deluje unutar Sjedinjenih Država. Ti neprijateljski operativci su uvežbani da prikriju svoj identitet, da pamte podatke u lažnim liènim dokumentima, da izbegnu elektronsko prisluškivanje, da umaknu onima koji ih prate, da se klone neprijatnosti tamo gde žive i gde rade.”

Sekretar za pravosudje Eškroft je u juèerašnjim novinskim intervjuima takodje ustao u odbranu drugih aspekata kampanje protiv terorizma na domaæem planu. Držanje više stotina stranaca u istražnim zatvorima, posle napada 11. septembra, i moguænost uvodjenja prekih sudova za sudjenje strancima osumnjièenim za teroiristièke aktivnosti i dalje izazivaju veliku polemiku u amerièkoj javnosti. Èlanica jedne organizacije za zaštitu gradjanskih sloboda, Kejt Martin, izjavila je u sredu, na pretresu pred jednim senatskim odborom, sledeæe:

”Sve više smo zabrinuti da su se vlasti, umesto da sprovode efikasnu i precizno usmerenu istragu, okrenule nizu radikalnih i vrlo nedefinisanih mera koje ugrožavaju osnovna prava, a da pritom nièim ne doprinose poveæanju bezbednosti.“

Medjutim, portparol Bele kuæe Ari Flajšman je rekao juèe novinarima da predsednik Buš snažno podržava taktiku amerièkog serketara za pravosudje, Eškrofta:

”Njihovo je pravo, a i dužnost, da iznesu svoje neslaganje. Medjutim, veæina se slaže sa onim što predsednik i sekretar za pravosudje preduzimaju,“ rekao je Flajšman.

Prema najnovijoj anketi, koju su sproveli list Vašington post i TV mreža ABC, 60 odsto Amerikanaca se slaže sa odlukom Bušove administracije da se stranci, osumnjièeni za terorizam, izvode pred vojne sudove.

XS
SM
MD
LG