Linkovi

Predstavnièki dom odobrio 20  milijardi za pomoæ nastradalima - 2001-11-29


Predstavnièki dom je pomenute vanredne troškove, zajedno sa vojnim budžetom od 318 milijardi dolara, usvojio sa 406 glasova za i 20 protiv. Vanredni paket od 20 milijardi usvojen je pošto su republikanci odbili predlog demokrata da se taj iznos poveæa za još nekoliko milijardi. Demokrate su želele još 10 milijardi dolara za Njujork, kako bi se taj grad lakše oporavio posle razaranja Svetskog trgovinskog centra. Oni su takodje predlagali dodatnih 7 milijardi i 200 miliona dolara za jaèanje domaæe bezbednosti i još 6 i po milijardi za oružane snage. Ali republikanska veæina je podržala jedno proceduralno pravilo kojim je spreèeno glasanje o amandmanima demokrata za poveæanu potrošnju. Paket od 20 milijardi je poslednja rata ukupno obeæane pomoæi od ukupno 40 milijardi dolara koju je Kongres odobrio nekoliko dana posle napada 11. septembra. Od te sume, oko 21 milijarda je namenjena za vojnu kampanju, dok je ostalih 19 milijardi odobreno kao pomoæ Njujorku i za borbu protiv terorizma. Demokrate su optužile predsednika Buša da je pogazio obeæanje da se Njujorku odmah odobri 20 milijadi za oporavak od napada. Demokratski kongresmen Džeri Nadler, iz Njujorka, predstavlja okrug u kome se nekada nalazio Svetski trgovinski centar:

”Na žalost, ja ne mogu èiste savesti da glasam za ovaj predlog zakona jer se njime zapravo umanjuju sredstva koja su bila namenjena Njujorku za oporavak od teroristièkih napada. Ovaj predlog izneverava obeæanje dato ljudima koji su najviše propatili u napadima na našu zemlju.“

Republikanci, ukljuèujuæi predsednika budžetskog odbora Bila Janga, kažu da æe Njujork dobiti još novca kada se procene buduæe potrebe:

”Po mom mišljenju trenutno ne možemo da podržimo ni jedan amandman preko 20 milijardi dolara, ali æemo, uz podršku predsednika i predsedavajuæeg Predstavnièkog doma, poèeti da razmatramo dodatnu pomoæ èim budemo identifikovali potrebe koje je neophodno zadovoljiti.“

Demokrate smatraju da je Njujorku sada potrebno više novca da bi se podstakla privreda i da bi se obnovio i oporavio teško pogodjeni finansijski centar. Predsednik Buš je zapretio da æe uložiti veto na pokušaje da se potroši više od veæ odobrenih 40 milijardi dolara. Predlog budžeta za odbranu je za 20 milijardi dolara veæi nego prošle godine, što je predsednik Buš i tražio. Istovremeno, planirani troškovi od 8 milijardi i 300 miliona dolara za Bušov plan antiraketne odbrane, smanjeni su za 441 milion dolara.

XS
SM
MD
LG