Linkovi

Bombardovanja se usredsredjuju na komande - 2001-11-28


U govoru održanom dan pošto je jedan amerièki bombarder tipa B-1 uništio, kako se veruje, kompleks zgrada komande Talibana, kraj Kandahara, kontra-admiral Džon Staflbim, iz Združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, izjavio je da vojni pritisak na Taliban i Al kaidu razbija otpor preostalih njihovih sledbenika:

”Pritisak je poveæan i sada ima manje snaga Talibana i Al kaide koje pružaju otpor nego pre nekoliko dana.“

Pentagon kaže da još uvek ne zna da li je lider Talibana, mula Mohamed Omar, bio u kompleksu koji je bombardovan kasno sinoæ. Taliban demantuje da je on bio tamo. Medjutim, funkcioneri za odbranu kažu da imaju obaveštajne podatke koji nagoveštavaju da su viši komandanti bili u pomenutom kompleksu. Admiral Staflbim je prikazao novinarima video snimak napada na kome se jasno videlo da su bombe razorile kompleks. On je istakao da najnovije usredsredjivanje napada na vodeæe liènosti ima efekta na sposobnost Talibana i komandanata Al kaide da koordinišu aktivnosti svojih snaga:

”Mislim da bi bilo preterano reæi da oni još uvek imaju glavnu reè i da još uvek èvrsto drže kontrolu. Mislim da imaju daleko manju kontrolu no što je to bio sluèaj u prošlosti.“ Admiral Staflbim je izjavio da su leci koje su bacali amerièki avioni takodje imali efekta na uveravanje vojnika Talibana da se predaju:

”Još uvek upuæujemo poruke džepovima koji pružaju otpor, da se predaju i prestanu sa borbama. Mogu vam reæi da ti leci beleže izvestan uspeh. U razgovorima sa zarobljenima dobijamo informacije da leci imaju pozitivan efekat.“

Pre admirala Staflbima govorio je Džordž Tenet, direktor Centralne obaveštajne agencije, CIA, koji je potvrdio da je jedan agent CIE poginuo u krvavom ustanku talibanskih zatvorenika u blizini Mazar i Šarifa. U neobiènoj izjavi Tenet je nazvao 32-godišnjeg bivšeg marinca Džonija Spena, zvanog Majk, nazvao amerièkim herojem. Njegovo telo je pronadjeno u sredu. Centralna obaveštajna agencija nije iznela okolnosti njegove smrti, ali je nagovestila da je Džoni Spen radio na ispitivanju talibanskih zatvorenika.

XS
SM
MD
LG