Linkovi

Danijel Server iz Instituta za mir i Tomas Karaters iz Zadužbine Karnegi, o Karadžiæu i Mladiæu - 2001-11-28


Direktor Balkanske inicijative Instituta za mir Danijel Sever podsetio je da je Savet bezbednosti osnovao Haški tribunal tako da kako je dodao odbijanje da se Ratko Mladiæ uhapsi predstavlja otpor najvišem telu svetske organizacije. “To je obaveza prema Savetu bezbednosti koja se ne može izbeæi. Šta više, hapšenje Karadžiæa i Mladiæa bilo bi dobro i za Republiku Srpsku i Srbiju, jer to bi oznaèilo prvi korak ka vladavini zakona”

Server takoðe smatra da bi hapšenje Radovana Karadžiæa i Ratka Mladiæa predstavljao pozitivan korak za èitav region:

”Veæ je godinama jasno da bi mnoge od teškoæa u sprovoðenju Dejtonskog sporazuma bile prevaziðene da su Karadžiæ i Mladiæ uhapšeni - ne samo oni nego i drugi optuženi za ratne zloèine koji su još uvek na slobodi. I dok je od apsolutno kljuène važnosti da Karadžiæ i Mladiæ budu odvedeni u Hag, može se napraviti paralela sa Srbijom. Odlazak Miloševiæa u Hag nije kraj problemima. Tek kada se budu iskorenili svi ostaci starog režima stvoriæe se moguænost za napredovanje na putu do demokratije. To se odnosi na tajnu policiju, izvesne politièke organizacije i organizovani kriminal. Ukloniti lidere jeste prvi i kljuèni korak, ali ne može se stati na tome. Sve dok se takve mreže ne uklone biæe veoma teško privuæi strana ulaganja bilo u Srbiji ili u Republiku Srpsku”.

Po reèima Tomasa Karatersa iz Karnegijeve zadužbine, glavni tužilac Haškog tribunala je zatražila direktnu podršku Saveta bezbednosti u cilju jaèanja sudskog postupka protiv bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševiæa:

“Izjava Karle del Ponte o Karadžiæu i Mladiæu i drugima koji nisu predati Haškom tribunalu je, smatram, deo njenih nastojanja da ojaèa svoju optužnicu protiv Miloševiæa, koja je prilièno dalekosežno postavljena. Ona pokušava da obezbedi širi manevarski prostor time što æe pred Hag izvesti još optuženika.”

Dok Daniel Server kaže da je sramotno što snage SFOR-a nisu uhapsile Karadžiæa i Mladiæa, potpredsednik Karnegijeve zadužbine, Karaters ukazuje na nekoliko razloga zbog kojih mirovni èuvar u BiH to nisu uèinili dosada.

“Da je NATO stvarno hteo da pomogne on bi to i uèinio. SFOR je svoj mandat dosada mogao da tumaèi uglavnom onako kako je to želeo. I da je hteo da uhapsi Mladiæa i Karadžiæa veæ je mogao to da uèini. U pitanju su politièka volja i operativna odluka. Neki od razloga dosadašnjeg uzdržavanja su bojazan da bi njihovo hapšenje moglo dovesti do nereda i da ga možda nije tako lako izvršiti. Još jedan razlog je možda i taj da nije završen posao oko optužnica, sa èime se Karla del Ponte verovatno ne bi složila”.

Tomas Karatars se slaže sa direktorom Balkanske inicijative, Danijelom Serverom da bi hapšenje Karadžiæa i Mladiæa rešilo probleme u sprovoðenju dejtonskog sporazuma. “Glavni cilj Dejtona je bio prekid rata”, kaže Karaters, koji takoðe zakljuèuje da je došlo vreme za preispitivanje dejtonskog sporazuma “kako bi Bosna i Hercegovina stala na put demokratskog preobražaja”.

XS
SM
MD
LG