Linkovi

Praznièna kupovina - 2001-11-24


”U pola cene! Beskamatni krediti! Odložena otplata!“ Takvim obeæanjima se mame kupci uglavnom na kraju sezone, kada trgovci žele da se oslobode viška inventara. Ove godine, trgovci tim obeæanjima otvaraju sezonu u nadi da æe privuæi zabrinute potrošaæe. Profesor na Univerzitetu Perdju, Rièard Fajnberg, kaže da je to sluèaj jer je ova godina drugaèija od svih prethodnih: ”Vrlo je teško troškariti kad vas sa svih strana obasipaju izveštajima o lošem ekonomskom stanju... Dve treæine ekonomije poèiva na potrošaèkoj aktivnosti, a to znaèi da kad potrošaèi ne troše, proizvodjaèi prestaju da proizvode. Potrošaè je kljuè cele stvari“.

Upravo zbog toga maloprodaja je spremna da veæ na poèetku sezone ponudi izuzetno povoljne cene - èak i ako to znaèi smanjeni profit u zadnjem kvartalu - jer želi da se amerièki potrošaèi ne povuku na tržišta, kaže tržišni ekspert, Džim Lastenejder: ”Vlada nervoza da do ekonomskog opravka, kojem se nadamo 2002-ge, neæe doæi ukoliko se potrošaèi povuku. Ovo što se sada dešava je pokušaj prilagodjavanja maoloprodaje i pokušaj da se potrošaèi navedu da - troše“.

Svesni neraspoloženja Amerikanaca u ovim teškim vremenima posle teroristièkih napada, trgovci u maloprodaji takodje pažljivo formulišu reklame i biraju reèi, ukazuje marketinški ekspert, Suzan Farlong: ”Naši klijenti su sada vrlo osetljivi na ton reklamnih poruka -- oni ne smeju da budu ”bahate“, neumerene... Reè ”nestali“ je bila u nekoliko reklamnih spotova koje je naša firma uradila, da bismo je kasnije zamenili nekim drugim izrazom. (Posle tragedije STC) reè ”nestali“ je proprimila drugaèije dimenzije“.

Da li æe pravovremene i psihološi efikasne reklame i niske cene uroditi plodom? To niko ne zna, tvrdi profesor Fajnberg: ”Pošto toliko mnogo toga sto utièe na potrošaèe zavisi od politièkih dogadjaja koji su tako daleko i koji su van naše kontrole, neki pozitivan ili pak neki negativan dogadjaj može da promeni sve!“ Jedino u šta su sigurni svi merketinški struènjaci ove sezone jeste, zakljuèuje Fajnberg, da je na kocki ogroman ulog koji æe u doglednoj buduænosti umnogome definisati ekonomska kretanja u SAD.

XS
SM
MD
LG