Linkovi

Hvatanje u koštac sa prehrambenom krizom u Avganistanu - 2001-11-19


Brzo napredovanje opozicionih snaga u Avganistanu, potpomognuto koalicijom koju predvode Sjedinjene Države, oslobodilo je mnoge Avganistance surove vladavine pokreta Taliban i terorista iz al-Kaide. Ali milionima Avganistanaca još uvek preti glad.

Talibanski režim snosi znatan deo odgovornosti za tu humanitarnu krizu. Taliban je godinama žrtvovao ekonomski razvoj Avganistana, ukljuèujuæi proizvodnju hrane, svojim vojnim kampanjama. Oni su ubijali, zatvarali ili prisiljavali na izgnanstvo mnoge od najkorisnijih gradjana te zemlje. Ženama su uskraæivali pravo na zapošljenje, iako su mnoge od njih bile jedni hranioci porodice. Osim toga, krali su humanitarne pošiljke namenjene avganistanskom narodu.

Definitivno uništenje Talibana i terorista al-Kaide od životne je važnosti za ekonomski oporavak i politièku stabilnost Avganistana. U medjuvremenu, Sjedinjene Države i njihovi koalicioni saveznici èine sve što je moguæe da ubrzaju dostavu humanitarne pomoæi onima kojima je potrebna.

Amerièke oružane snage su vazdušni putem dopremile u Pakistan i Tadžikistan oko 200 metrièkih tona hrane, 40 hiljada æebadi i ogromne kolièine materijala za gradnju privremenih skloništa, kako bi pomogle ugroženim Avganistancima. Amerièki avioni su izbacili više od milion i po paketiæa sa dnevnim obrocima. Kako je general Rièard Mejers rekao: ”ovo je pravi trenutak u godini kada treba poèeti sa isporukama humanitarne pomoæi kako bi se pomoglo onima koji nemaju hranu i odeæu za ovu zimu.“

Samo od 1. oktobra, amerièka vlada je izdvojila skoro 120 miliona dolara za pomoæ Avganistanu. Direktor Amerièke agencije za medjunarodni razvoj, Endrju Natsios, posetio je 15. novembra mesto Hadža Bahavadin, na severu Avganistana, gde je objavio da æe Sjedinjene Države finansirati jednu francusku organizaciju koja æe obezbediti æebad, zimsku odeæu i skloništa. Istoga dana, šlep natovaren sa 200 tona brašna, koje su obezbedile Ujedinjene nacije, krenuo je iz Uzbekistana za Avganistan.

Predsednik Džordž Buš je rekao da je ”Amerika ponosna što igra jednu od vodeæih uloga u dostavljanju humanitarne pomoæi Avganistanu, izbacivanjem iz aviona i kamionskim prevozom, u obliku hrane, lekova i drugih preko potrebnih zaliha. Sjedinjene Države su,“ rekao je predsednik, ”predane radu na dugoroènoj obnovi te nevoljama zahvaæene zemlje.“

XS
SM
MD
LG