Linkovi

Ima li Bin Laden nuklearno naoružanje? - 2001-11-16


U javnosti su se pojavila nove nedoumice u vezi sa pitanjem koliko je Osama bin Laden blizu pribavljanju nuklearnog naoružanja, pošto su ove nedelje, u jednoj napuštenoj zgradi al-Kaide, u Kabulu, pronadjena uputstva za izgradnju nuklearne bombe. Saradnik Glasa Amerike Nik Simioni pripremio je izveštaj o toj temi koja odavno predstavlja izvor zabrinutosti za Sjedinjene Države.

Medju materijalom za koji se kaže da je pronadjen u napuštenoj zgradi al-Kaide bila je i knjižica koja se opisuje kao uputstvo za preživljavanje nuklearne eksplozije. Pored toga što su otkrili detaljne planove za nuklearna oružja i rakete, amerièki vojni struènjaci kažu da sada proveravaju dokumenta za koja londonski dnevnik Tajms tvrdi da opisuju proces aktiviranja nuklearne bombe. Sve ovo je, navodno, otkriveno samo nekoliko dana pošto je Osama bin Laden rekao jednom pakistanskom novinaru da æe upotrebiti nuklearno ili hemijsko oružje ako Sjedinjene Države napadnu Avganistan sliènim oružjem. Amerièki funkcioneri veæ odavno veruju da glavni osumnjièeni za teroristièke napade izvršene 11. septembra pokušava da pribavi nuklearno, hemijsko i biološko naoružanje. Struènjak za borbu protiv terorizma Piter Bergen, autor knjige ”Sveti rat,“ smatra da bi bilo naivno smatrati da lider al-Kaide nema takvo naoružanje, s obzirom na to da veæ ima novac i motiv. Medjutim drugi, kao što je Dejvid Kid iz Medjunarodne agencije za atomsku energiju, èije sedište je u Beèu, istièu da je krajnje komplikovano izgraditi i lansirati nuklearnu bojevu glavu. ”Prikupiti priruènike i razne instrukcije je jedna stvar. Ali, zapoèeti izgradnju neke nuklearne naprave je veoma, veoma razlièito od toga,“ rekao je Dejvid Kid.

Kid smatra da su dogadjaji od 11. septembra ostavili malo mesta sumnji da al-Kaida možda veæ radi na tome:

”Znamo da oni imaju novac. Stoga uopšte ne odbacujemo moguænost da su uèinili napredak u nuklearnoj oblasti. Medjutim, mi ponavljamo da je veoma, veoma teško konstruisati istinsku nuklearnu napravu. Mnogo je lakše konstruisati neku radioaktivnu napravu, koja bi imala manje teške posledice, ali koja bi ipak ispunila teroristièki cilj da proširi paniku i radioaktivno zagadi neki objekat visoke vrednosti.“

Posle zastrašujuæeg otkriæa u jednom od uporišta al-Kaide, funkcioneri Pentagona kažu da amerièke specijalne snage sada pretražuju podruèja koja su nekada bila u rukama Talibana, radi moguæeg otkrivanja dodatnih dokaza o oružju za masovna uništavanja.

XS
SM
MD
LG