Linkovi

Jugoslaviji otpisano 66 odsto duga - 2001-11-16


Srpski premijer Zoran Ðinðiæ, povodom uslova koje su Jugoslaviji za otpis dugova dale zemlje poverioci iz Pariskog kluba, u specijalnoj izjavi za Srpski servis Glasa Amerike kaže da je to najveæi uspeh demokratske vlasti u Srbiji proteklih godinu i po dana i da tek to otvara pravu perspektivu za ekonomski razvoj naše zemlje:

”Ovih godinu dana mi smo ekonomske reforme i tranziciju finansirali bez stranih investicija. U Parizu smo ne samo povoljno regulisali stara dugovanja, nego smo dobili i podršku najvažnijih zemalja od kojih oèekujemo znaèajne investitore. Poverenje koje je ukazano našoj ekonomskoj politici i reformama zapravo je signal za investitore iz njihovih zemalja da odmah nakon Nove godine krenu u našu zemlju, jer æe imati iza sebe institucije koje æe osiguravati njihova ulaganja. Sjajan posao su obavili ljudi iz našeg tima i mislim da im treba èestitati na uspehu koji su postigli,“ rekao je srpski premijer Zoran Ðinðiæ za Glas Amerike.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Mlaðen Dinkiæ smatra da je Jugoslavija dobila vrlo povoljan otpis dugova, koji je slièan modelu koji je dobila Bosna i Hercegovina, a povoljniji od otpisa odobrenih Poljskoj i Bugarskoj.

Urednik èasopisa ”Meseène analize i prognoze,“ Instituta ekonomskih nauka, Stojan Stamenkoviæ, tvrdi da je u pariskim pregovorima skoro postignut maksimum. ”Veæ iduæe godine mi æemo platiti nešto manje od 300 miliona dolara kamata nego što bi platili da nije bilo ovog otpisa Pariskog kluba. To znaèi da æe ta suma moæi da se potroši na plate i socijalna davanja iz budžeta,“ rekao je Stamenkoviæ.

XS
SM
MD
LG