Linkovi

Intervju predsednika Putina amerièkoj Nacionalnoj radio-mreži - 2001-11-16


Pre nego što je sa sat zakašnjenja stigao u radio studio ruski predsednik je obisao ruševine Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Sa voditeljem i slušaocima radija ruski lider je razgovarao uz pomoæ prevodioca:

”Moja želja nije bila samo da posetim to mesto, nego da izrazim sauèešæe onima koji su propatili u ovoj tragediji. Takodje želim da ponovo skrenem pažnju na ovu tragediju i da uèinim sve što mogu da bismo bili sigurni da se nešto slièno nikada više ne ponovi,“ rekao je ruski predsednik.

Vladimir Putin je istakao da ima posebno razumevanje za žrtve ovakve vrste teroristièkih aktivnosti pošto je pre dve godine u ekplozijima bombi postavljenih u stambene zgrade širom Rusije poginulo na stotine ruskih gradjana.

Tokom ovonedeljnog samita, predsednici Buš i Putin su udružili snage protiv terorizma i saglasili se da u znatnoj meri smanje broj nuklearnih bojevih glava. Medjutim dva lidera su se složila da se ne slažu oko jednog osetljivog pitanja - Sporazuma o antibalistièkim raketama - za koji predsednik Buš smatra da je zastareo. Ruski predsednik je izrazio uverenje da je Sporazum o antibalistièkim raketama iz 1972. godine dovoljno fleksibilan da se prilagodi novim bezbednosnim odnosima Sjedinjenih Država i Rusije. Medjutim, on je takodje izrazio uverenje da æe dve zemlje biti u moguænosti da postignu neku vrstu sporazuma:

”Bez obzira kakav scenario bude, naši bilateralni odnosi neæe se pogoršati u odnosu na to kakvi su sada. Na kraju æemo ipak biti u moguænosti da dodjemo do rešenja koje æe biti prihvatljivo sa sve zainteresovane strane,“ rekao je Putin.

Zamoljen da kaže kakav je ruski stav u pogledu èlanstva baltièkih zemalja u NATO-u, Putin nije izneo apsolutno protivljenje, ali je istakao da je proširenje NATO-a, prema njegovom mišljenju, besmisleno.

Odgovarajuæi na pitanje o oštrim akcijama ruskih oružanih snaga u Èeèeniji, Putin je dao veoma dug odgovor, u kome istakao da je to untrašnje pitanje Rusije.

Odgovorajuæi na neka od lakših, liènih pitanja, ruski predsednik je rekao da su mu omiljeni pisci Tolstoj, Èehov i Gogolj. Takodje je govorio o svojoj ljubavi prema džudou i tome da je crni pojas u toj borilaèkoj veštini stekao veæ u 18. godini. Putin se zahvalio Amerikanicama na, kako je rekao, toploj i srdaènoj dobrodoslici. Ruski predsednik je ponovio svoj poziv predsedniku Bušu da poseti Rusiju, u periodu takozavanih ”sankt peterburških belih noæi,“ koji traje od kraja maja do sredine juna. Putin je objasnio da su u tom periodu dani najduži, i da tada Rusija izgleda najlepše.

XS
SM
MD
LG