Linkovi

Buš veèeras doèekuje Putina na svom ranèu, u Teksasu - 2001-11-14


Pompezni protokol u Beloj kuæi biæe zamenjen tradicionalnim gostoprimstvom malog teksaškog grada. Bela kuæa je saopštila da je ovo prilika za dvojicu predsednika da se sastanu u opuštenoj atmosferi i da se bolje upoznaju. Predsednikov predstavnik Ari Flajšer kaže da je cilj da se uspostavi još dublji lièni odnos izmedju lidera Sjedinjenih Država i Rusije.

Tokom Putinove posete Krofordu, koja æe trajati manje od 24 sata, njih dvojica æe se samo povremeno pojavljivati u javnosti. Izveštaèi æe moæi na kratko da ih vide prilikom dolaska na ranè i odlaska sa njega. Obojica æe govoriti sutra, u jednoj lokalnoj gimnaziji, kada æe odgovarati na pitanja uèenika. Funkcioneri Bele kuæe kažu da predsednik i prva dama posmatraju ovu posetu kao priliku da doèekaju predsednika Putina i njegovu suprugu u svom domu, umesto u zvaniènoj rezidenciji.

Velika prizemna kuæa, na ranèu Bušovih, leži usred velikog imanja, u srcu Teksasa, okružena livadama prošaranim kedrovim drveæem. Odabrana grupa gostiju je pozvana na nezvaniènu veèeru, na kojoj æe biti servirani dobro zaèinjeni lokalni specijaliteti, a goste æe zabavljati muzièka grupa ”Ranch Hand Band.“

Ovoj veèeri teksaškog gostoprimstva prethodili su razgovori u Vašingtonu usredsredjeni na dva pitanja - rat protiv terorizma i kontrolu naoružanja. Na juèerašnjoj zajednièkoj konferenciji za medije, predsednik Buš je objavio planove o znatnom smanjenju broja dugometnih raketa sa nuklearnim bojevim glavama. Predsednik Putin je rekao da æe Rusija uèiniti slièno, ali je jasno predoèio da i dalje postoji razmimoilaženje u vezi sa sporazumom o antibalistièkim raketama. Taj sporazum, u sadašnjem obliku, ne dozvoljava izgradnju amerièkog štita za odbranu od raketa. Funkcioneri Bele kuæe ne oèekuju da æe po tom pitanju uskoro doæi do nekog preokreta, a svakako ne u Krofordu, gde æe razgovori biti prisniji i usmereni ka širim pitanjima izgradnje èvršæih veza izmedju dvojice lidera.

XS
SM
MD
LG