Linkovi

Hapšenje vodja Talibana i al-Kaide biæe težak zadatak - 2001-11-14


Povlaèenje Talibana i Al Kaide omoguæilo je specijalnim amerièkim snagama da deluju u južnom Avganistanu u potrazi za vodjama teroristièkih organizacija, medju kojima su mula Muhamed Omar i Osama bin Laden. Sekretar Ramsfeld je potvrdio da je njihovo hvatanje trenutno najvažniji prioritet Sjedninjenih Država. Medjutim, u razgovoru sa novinarima, tokom svoje posete Njujorku gde je obišao ruševine Svetskog trgovinskog centra, Ramsfeld je izjavio da to nije jednostavan zadatak:

”Naš zadatak je da pronadjemo vodje Talibana i Al Kaide. To je i dalje pred nama. Moramo da budemo odluèni u tome i da shvatimo da to neæe biti lako. Pronaæi tako malu grupu ljudi biæe složen zadatak,“ rekao je Ramsfeld.

Ali on je izjavio da je i dalje uzdržani optimista kada se govori o eventualnim izgledima za hvatanja vodja Talibana i al Kaide:

”Zahvaljujuæi èitavom pritisku koji je izvršen širom sveta na zamrzavanje bankovnih raèuna terorista, brojnim hapšenjima osumnjièenih, kao i obaveštajnim podacima koji su prikupljeni, smatram da svakim danom imamo sve veæe šanse da postignemo naš cilj,“ kaže on.

Ramsfeld je rekao da amerièke specijalne snage i dalje pažljivo osmatraju glavne puteve koji povezuju severni Avganistan sa južnim delom zemlje nastojeæi da uhvate lidere Talibana i al Kaide.

XS
SM
MD
LG