Linkovi

I Rusija æe smanjiti broj nuklearnih bojevih glava - 2001-11-14


Predsednik Putin rekao je publici u ruskoj ambasadi da je vreme da se prestane sa posmatranjem rusko-amerièkih odnose sa hladnoratovske taèke gledišta, odnosno sa nepoverenjem i strahom. Putin je rekao da bi kljuèna reè u odnosima dveju zemalja od ovoga dana trebalo da bude kooperacija. Zbog toga je Putin izjavio da je Rusija spremna da na slièan naèin reaguje na obeæanje Amerike, odnosno da i ona smanji broj strateških nuklearnih bojevih glava dugog dometa za otprilike dve treæine:

”Mi više ne treba da plašimo jedni druge da bismo došli do sporazuma,“ rekao je Putin. ”Bezbednost se ne stvara gomilama metala, odnosno oružja, veæ politièkom voljom naroda, država i njihovih lidera.“ U isto vreme predsednik Putin je ukazao, kao i na zajednièkoj konferenciji za novinare u Beloj kuæi sa predsednikom Bušom, da želi da dobije pismeni sporazum o nuklearnim ciljevima. Buš je ranije izjavio da je dovoljno što je svog ruskog kolegu pogledao u oèi i pružio mu ruku. Ali kasnije je amerièki predsednik rekao da je voljan da sporazum o smanjenju strateških nuklearnih glava stavi na papir.

Predsednik Buš je objavio da bi Sjedinjenim Državama u sledeæoj deceniji moglo da ostane samo 1700 nuklearnih glava, dok Putin nije pominjao cifre, ali je ranije predlagao smanjenje na 1500. Ipak, i dalje ima znakova neslaganja. Putin nije odustao od protivljenja poništenju antibalistièkog sporazuma iz 1972.:

”Svet je na žalost daleko od toga da se medjunarodni odnosi mogu zasnivati iskljuèivo na poverenju. Zbog toga je danas toliko važno da se oslanjamo na postojeæe osnove iz sporazuma o kontroli naoružanja i razoružanju,“ rekao je ruski predsednik.

Sporazum o antibalistièkim raketama, sklopljen 1972., zabranjuje izgradnju sistema raketne odbrane kakav Buš želi da razvije. Dva lidera složila su se da nastave diskusije o antibalistièkom sporazumu i drugim pitanjima tokom sledeæa dva dana, na Bušovom ranèu u Krofordu, u Teksasu. Neki od amerièkih zvaniènika smatraju da je taj sporazum moguæe postiæi u Krofordu, ali da se to verovatno neæe dogoditi. Predsednik Putin rekao je da Rusija i Sjedinjene Države zajedno rade protiv globalnog terorizma. Dva lidera takodje su se složila da razmenjuju informacije o borbi protiv bio-terorizma i o bezbednosti sopstvenih bioloških, hemijskih i nuklearnih zaliha.

XS
SM
MD
LG