Linkovi

Presecanje finansijskih izvora teroristima - 2001-11-12


Jedan od najvažnijih ciljeva rata protiv terorizma je presecanje dotoka novca grupama kao što je al-Kaida, koju predvodi Osama bin Laden. Akciju je poveo predsednik Džordž Buš, kada je naredio zamrzavanje imovine koju u Americi poseduju 66 pojedinaca i organizacija za koje se veruje da se bave terorizmom ili potpomažu teroriste. Medju njima je jedna teroristièka grupa koja deluje u Kašmiru, zvana Muhamedova armija, ali i pekare i prodavnice meda u Jemenu, za koje se sumnja da deluju kao ispostave za bin Ladenovu mrežu.

Kao i vojne operacije u Avganistanu, koje predvode Sjedinjene Države, finansijski rat zahteva medjunarodnu saradnju da bi bio efikasan. Ta pomoæ veæ dolazi. Prema funkcionerima amerièkog Sekretarijata za finansije, oko 80 zemalja ja izdalo naredjenja o blokiranju raèuna u vezi sa teroristima. Jedna od kljuènih medju tim zemljama su Ujedinjeni Arapski Emirati. Ta mala zemlja u Persijskom zalivu je sedište više od 40 banaka i više od stotinu menjaènica. Amerièki istražni organi su ustanovili da je skoro polovina od, kako se procenjuje, 500 hiljada dolara upotrebljenih za pripremu teroristièkih napada od 11. septembra, prošla kroz banke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U nastojanju da zaustavi protok novca teroristièkim grupama kao što je al-Kaida, vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata je zavela nove, strože propise, koji zahtevaju identifikaciju svih koji iznose više od 550 dolara iz zemlje.

I druge zemlje blokiraju raèune grupama koje imaju veze sa teroristima. Švajcarska je zamrzla na neodredjeno vreme 24 bankovna raèuna, sa ukupno 12 miliona dolara. Indonežanska vlada je najavila donošenje dekreta koji æe omoguæiti zamrzavanje bankovnih raèuna za koje se sumnja da imaju veze sa medjunarodnim teroristima. To je važan korak za tu zemlju koja se odavno smatrala idealnom za pranje novca. Saudijska Arabija, za koju se misli da je bila veliki izvor finansija za al-Kaidu, takodje je izdala naredbu sa ciljem da se blokira imovina terorista.

Koalicija koju predvode Sjedinjene Države je ujednjena u svojim nastojanjima da razbije teroriste - kako vojno tako i finansijski. Kako je predsednik Džordž Buš rekao: ”Cepamo teroristièku mrežu deo po deo. Uskraæujemo im finansijska sredstva tako što im zamrzavamo imovinu i ugušujemo izvore finansiranja.“ Rat protiv terorizma, rekao je predsednik Buš, biæe vodjen èvrstom voljom, i trajaæe sve dok ne pobedimo.

XS
SM
MD
LG