Linkovi

Protesti u Pakistanu obeleženi nasiljem - 2001-11-09


Demonstranti su ubijeni kada je policija otvorila vatru tokom žestokih protesta, u oblasti Dera Gazi Kan, u pokrajini Pandžab. To podruèje leži na oko 100 kilometara od grada Multana, a oko 600 kilometara južno od Islamabada. Demonstranti su bili pristalice radikalne stranke Džamijat Ulema-i-Islami.

Policija kaže da su demonstranti blokirali prugu i važan put i zapalili jedno policijsko vozilo. Generalni sekretar pomenute stranke, Gafor Hajder, kaže da milioni Pakistanaca podržavaju protivljenje njegove stranke vazdušnim napadima kao i pakistanskoj vladi, zbog toga što je ponudila podršku koaliciji koju predvode Sjedinjene Države.

”Imamo podršku naroda Pakistana. Moæ na ulicama je uz nas, narod je uz nas,“ rekao je Gafor Hajder.

Vladini predstavnici nisu bili dostupni za komentare pošto je danas u Pakistanu nacionalni praznik, kojim se obeležava godišnjica rodjena Alame Ikbala, omiljenog pakistanskog pesnika sa poèetka 20. veka. Stranka Džamijat Ulema-i-Islami je samo jedna od oko 35 stranaka, obuhvaæenih Avganistanskim odbrambenim savetom, koje su pozvale da se danas održe opšti štrajk i protesti.

Oèekujuæi nevolje, pakistanske vlasti su kasno sinoæ i jutros privele oko 500 islamskih aktivista, ukljuèujuæi lidera stranke Džamijat Ulema-i-Islami, Fazlija ur-Rehmana, koji je u kuænom pritvoru u jednoj državnoj kuæi za prijem gostiju. Na drugim mestima, policija je rasterala oko dve hiljade demonstranata koji su bacali kamenje u luèkom gradu Karaèiju, ali veæina drugih gradova je bila mirna. Sve državne kancelarije, škole i mnoge firme bile su zatvorene zbog praznika, što je otežalo procenjivanje koliko je efikasan bio poziv na opšti štrajk.

XS
SM
MD
LG