Linkovi

Razgovori Buš - Bler - 2001-11-09


Britanski premijer, Toni Bler, iznajmio je supersonièni avion da bi došao u Vašington i samo nekoliko èasova razgovarao sa predsednikom Bušom. To je bila još jedna potvrda o tesnom prijateljstvu dva saveznika u borbi protiv terorizma. Kada su se pojavili posle završenih razgovora, osetilo se da je sastanak protekao u odliènoj atmosferi. Obojica su obeæala - pobedu. Svestan kritike da se operacija presporo odvija, predsednik Buš je rekao da æe pobeda biti ostvarena ali da mora proæi odreðeno vreme: ”Ništa nas neæe omesti u ostvarenju cilja. Obojica smo svesna da smo preduzeli borbu da bismo spasli civilizaciju”.

Premijer Bler je naglasio da je rešenost celog sveta danas isto tako snažna kao i 11. septembra, kada su teroristi napali Njujork i Vašington. Dodao je da su o tome razgovarali na sastanku u Beloj kuæi: ” Normalno je da smo razgovarali koliko je važno da u ovom trenutku radimo na izgradnji snažne koalicije protiv meðunarodnog terorizma u svim njegovim oblicima. Smatram da je koalicija sada snažnija nego ikad pre“.

Tokom kratkog razgovora sa novinarima, dvojica državnika su zapitana da li postoji veza izmeðu pobede u borbi protiv terorizma, i uspeha bliskoistoènih mirovnih nastojanja. Predsednik Buš je rekao da su to važna pitanja, ali da æe se rat nastaviti bez obzira na razvoj mirovnog procesa: ”Uopšte u to ne sumnjam. Èlanove al - Kaide æemo izvesti pred lice pravde - bez obzira da li se postigne mir na Bliskom istoku”.

Premijer Bler se saglasio da bi kolicija protiv terorizma mogla da postigne ciljeve i ako ne doðe do mira na Bliskom Istoku. No, dodao je da je u dugom roku, veoma važno rešenje palestinsko - izraelskog spora, jer je to prizma kroz koju neki gledaju na svet: “Bez obzira na akcije u Avganistanu, u svaèijem je interesu da postignemo napredak na Bliskom Istoku, i preduzeæemo sve moguæe korake da to i ostvarimo”.

Sastanak Buš - Bler obavljen je u jeku intenzivnih diplomatskih nastojanja Bele kuæe. Pre odlaska za Njujork, gde æe se u subotu obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, predsednik Buš treba još da razgovara sa liderima Brazila, Irske, i Indije.

XS
SM
MD
LG