Linkovi

Psihološki rat protiv Talibana - 2001-11-06


To je najnoviji pokušaj amerièkih snaga da zastraši Taliban i reèima ne samo bombama. Funkcioneri Amerièkog sekretarijata za odbranu su potvrdili da se na lecima baèenim iz aviona nad Avganistanom nalazila fotografija talibanskog prvaka mule Mohameda Omara, i registarska tablica njegovog automobila na kojoj je napisano : ” pratimo vas. “ ... Funkcioneri su naveli da leci imaju za cilj da upozore talibanske pristalice da amerièka obaveštajna služba zna sve o kretanju mule Omara. Jedan od predstavnika amerièkog sekretarijata za odbranu rekao je da se time želelo da se ukaže da talibanski prvak ne može da izbegne amerièke snage. Isti predstavnik je ukazao da je nekoliko stotina letaka baèeno u petak na jugu zemlje - u blizini Kandahara, koji se odavno smatra talibanskim uporištem.

Specijalne amerièke snage u potrazi za podacima o Talibanu, pre dve nedelje su preduzele prve znane kopnene napade na talibanske položaje u blizini Kandahara. Jedan od ciljeva je bila rezidencija koju koristi mula Omar, mada su amerièki funkcioneri saopštili da nisu oèekivali da se u vreme napada mula Omar nalazi u zgradi.

Pored letaka, upuæuju se poruke Avganistanu iz specijalnih radio stanica smeštenih u avionima. U tim porukama se poziva avganistanski narod da ne daje hranu, smeštaj i ostalu pomoæ Talibanima i pripadnicima teroristièke organizacije al - Kaida. ... Takoðe se iznose optužbe protiv Talibana da vladavinu zasniva na nasilju i strahu, i traži se od talibanskih boraca da se predaju, jer su u suprotnom suoèeni sa smræu.

XS
SM
MD
LG