Linkovi

Pobeda nad terorizmom æe zaštititi svetsku ekonomiju - 2001-11-05


Obraæajuæi se vodeæim britanskim privrednicima britanski premijer je rekao da poverenje u ekonomiju i prosperitet zavisi od poraza terorizma:

”Dobiti bitku protiv medjunarodnog terorizma znaèi i dobiti bitku za ekonomiju. Radna mesta, životni standard, biznis i trgovina zavise od poraza teroristièkke pretnje,“ rekao je Toni Bler.

Britanski premijer je na zasedanju Konfederacije britanske industrije u Birmingemu takodje rekao da Britanija ima bolje izglede da odoli pritisku opadanja svetske ekonomije od ostalih industrijalizovanih zemalja. Bler je to izjavio u trenutku kada je britanska vlada objavila podatke koji pokazuju da je industrijska proizvodnja opala za 1,6 odsto u septembru, što je najveæi pad u periodu od mesec dana od maja 1992. godine. Britanski turizam je takodje u opadanju, delimièno zbog prošlogodišnje epidemije stoène bolesti slinavke i šapa, a delom zbog opadanja broja turista posle teroristièkih napada na SAD 11. septembra. Dodatni èinilac ekonomske neizvesnosti u Britaniji je pitanje kako æe vlada finansirati svoj doprinos protiv terorizma.

Britanski sekretar za finansije, Gordon Braun je izjavio da porez na prihod gradjana neæe biti poveæavan, ali da bi neki drugi porezi, koje nije precizirao, mogli da budu poveæani. Portparol za finansijska pitanja opozicione Konzervativne stranke, Majkl Hauard, izjavio je tim povodom da æe vlada iskoristiti rat protiv terorizma kao izgovor da bi poveæala porez. Govor koji je britanski premijer Bler održao poslovnim liderima bio je predah u njegovoj intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti, vezanoj za kampanju protiv terorizma. On je juèe bio domaæin sedmorici lidera zemalja Evropske unije sa kojima je razgovarao o vojnoj i humanitarnoj situaciji u Avganistanu.

Britanski premijer planira da doputuje u Vašington u sredu da bi obavestio predsednika Buša o svojoj prošlonedeljnoj bliskoistoènoj turneji, dok æe se u èetvrtak u Londonu sastati sa pakistanskim predsednikom, Pervezom Mušarafom.

XS
SM
MD
LG