Linkovi

Italija ponudila vojnu podršku Sjedinjenim Državama - 2001-11-05


Italija je prvobitno ponudila vojnu pomoæ Sjedinjenim Državama pre deset dana, kada je italijansko ministarstvo odbrane saopštilo da bi moglo staviti na raspolaganje jedan oklopni puk, jurišne helikoptere, lovaèke avione i èetiri ratna broda. Vlada u Rimu je takodje ponudila specijaliste za nuklearno, hemijsko i bakteriološko ratovanje. Ministar odbrane Antonio Martino je naveo da bi oko hiljadu italijanskih vojnika moglo biti angažovano u operaciji.

Italija od poèetka jasno daje do znanja da je spremna da pomogne Sjedinjenim Državama u antiteroristièkoj kampanji i uèestvuje u vojnim operacijama. Vladini funkcioneri u Rimu su ukazali da se Italija neæe ustruèavati od svojih dužnosti kao saveznik. Sjedinjene Države su zvanièno prihvatile ponudu Italije i italijansko ministarstvo odbrane je saopštilo juèe da æe italijanske snage biti integralni deo operacije “trajna sloboda.“ Datum stacioniranja italijanskih snaga još nije objavljen pošto je potrebno odobrenje italijanskog parlamenta pre bilo kakve misije.

Italijanska vlada ima uverljivu veæinu u oba doma parlamenta te ne bi trebalo biti teškoæa sa dobijanjem odobrenja. Italijanski vojni izvori su naveli da æe ratni avioni biti spremni kroz nekoliko dana, dok æe za opremanje brodova biti potrebno nekoliko nedelja i još više vremena za pripremanje kopnenih snaga. Italijanski vojnici bi moglu biti angažovani u Avganistanu ili drugim oblastima, ali verovatno neæe biti rasporedjeni još neko vreme.

XS
SM
MD
LG