Linkovi

Napadi u blizini Kabula i u drugim delovima Avganistana - 2001-11-05


Oèevici kažu da su amerièki bombarderi izvršili udare na talibanske snage u okolini Talokana, blizu granice prema Tadžikistanu. Nekoliko amerièkih bombardera je takodje gadjalo baze Talibana severno od Kabula. Javljeno je takodje da su amerièke letelice ispaljivale rakete u blizini Kabula, a oèevici kažu da su èuli zvuke helikoptera pre tih napada. U susednom Pakistanu, vlada generala Perveza Mušarafa obeæala je da æe nastaviti svoju podršku kampanji protiv terorizma uprkos pritisku muslimanskih organizacija. Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, se juèe sastao sa generalom Mušarafom i drugim visokim pakistanskim funkcionerima. Predstavnik vlade, general Rašid Kureši, izjavio je da je na razgovorima postignuta široka saglasnost o napredovanju kampanje, ali da se nije ulazilo u detalje:

“Razgovarano je o vojnoj kampanji u opštim okvirima, ali ne o operativnim i taktièkim planovimna - nije bilo ulaženja u detalje o tome kada, gde i kako æe pojedine akcije biti obavljene. Medjutim, postoji opšta saglasnost o onome što se odvija,“ rekao je general Kureši.

Prilikom boravka u Islamabadu sekretar Ramsfeld je rekao novinarima da vojna kampanja nanosi udarce Talibanu i da on više nije u stanju da funkcioniše kao efektivna vlada Avganistana. Medjutim, ambasador Talibana u Pakistanu, Abdul Salam Zaif, izjavio je za Glas Amerike, da Taliban i dalje drži situaciju pod kontrolom:

”Taliban nije politièka stranka - radi se o avganistanskoj naciji i oni neæe moæi da je eliminišu,“ rekao je Zaif.

U medjuvrmenu, amerièki vazdušni udari su nastavljeni i na položaje talibanskih snaga u okolini stratateški važnog grada Mazar-i-Šarifa, na severu zemlje. Oèevici navode da su èuli zvuke žestokih borbi izmedju snaga Talibana i opozicionih snaga u tom podruèju. Ali, javljeno je takodje da je ofanziva Severnog saveza, koja je zapoèela u nedelju, zastala, uprkos pojaèanom amerièkom bombardovanju talibanskih položaja.

XS
SM
MD
LG