Linkovi

Napadi na Avganistan se nastavljaju - 2001-11-01


Odgovarajuæi na pitanja izveštaèa, tokom jedne od svojih svakodnevnih konferencija za štampu, talibanski ambasador u Pakistanu Abdul Salam Zaif je rekao da su talibanske vlasti zadržale nekoliko amerièkih gradjana. Uz pomoæ tumaèa talibanski ambasador je izneo škrte detalje:

”Nekoliko amerièkih gradjana je u našim rukama. Oni su uhapšeni, a njihov identitet za sada nije poznat. Istraga je u toku, o èemu æemo vas obavestiti kasnije,“ rekao je talibanski ambasador. U medjuvremenu, Bela kuæa je demantovala tu talibansku tvrdnju.

Izjava talibanskog ambasadora data je u jeku amerièkog bombardovanja talibanskih prvih linija fronta širom severnog Avganistana. Taliban je takodje saopštio da su amerièke bombe pogodile elektrièna postrojenja kraj jedne od najveæih hidroelektrana u Avganistanu, u pokrajini Helmand, severno od Kandahara, što je izazvalo nestašice struje širom južnog Avganistana.

Ministar inostranih poslova opozicionog Severnog saveza je rekao da su napadi na talibanske prve linije fronta bili veoma efikasni, dodajuæi da su snage Severnog saveza sada spremne da probiju talibanski front. Neki od komandanata Severnog saveza su se nedavno žalili da im amerièki napadi na teroristièke i vojne ciljeve u Avganistanu ne pomažu u nastojanjima da zauzmu strateške taèke na severu zemlje. Borbe duž nekih linija fronta izgleda da su se pojaèale u poslednjih nekoliko dana. Talibanske vlasti kažu da su njihove snage odbacile ofanzivu Severnog saveza u pokrajini Samangan, jugoistoèno od važnog grada Mazar-i-Šarifa. Jedan funkcioner talibanskog ministarstva informisanja je rekao da su borci zadržali položaje blizu mesta Dara-i-Suf, u borbi sa snagama generala Rašida Dostuma, avganistanskog Uzbeka i jednog od komandanata Severnog saveza. Amerièki avioni su žestoko bombardovali podruèje mesta Dara-i-Suf, nedaleko od Mazar-i-Šarifa.

XS
SM
MD
LG