Linkovi

Napadi na Avganistan - 2001-10-31


Ambasador Abdul Salam Zaif je izjavio da amerièki avioni namerno gadjaju civilne ciljeve. Predstavnik ambasadora Sohail Šahin kaže:

Te tvrdnje Talibna nisu bile potvrdjene. Amerièki funkcioneri kažu da ne ciljaju na civile, mada priznaju da su neke bombe zalutale uzrokujuæi, kako je reèeno, ogranièeni broj žrtava. Oèevici u južnom talibanskom uporištu Kandaharu kažu da je jedna amerièka bomba pogodila kliniku. Zapadni novinari u gradu izveštavaju da su videli da je velika šteta naneta zgradama dodavši da su takodje videli acijente za koje Taliban tvrdi da su povredjeni u napadu.

Amerièki ratni avioni su takodje pojaèali napade na linije fronta Taibana u severnom delu zemlje, napadajuæi ciljeve kraj glavnog grada i spred kljuènog severnog grada Mazar - I - Šarifa. Funkcioneri Pentagona su nedavno potvrdili da jedan broj amerièkih vojnika operiše u severnom Avganistanu pomažuæi u koordinaciji napada opozicionog Severnog saveza, koji saopštava da se spreman za veliki napad. Medjutim, Pakistan, koji je do nedavno podržavao Taliban u borbi protiv severnih snaga, apelovao je za uzdržanost. Predstavnik ministarstva inostranih poslova Aziz Kan kaže:

”Ne bi bilo uputno da bilo koja pojedinaèna frakcija ili grupa preuzme kontrolu nad Kabulom. Buduæe ustrojstvo u Avganistanu trebalo bi da slobodno izabere narod Avganistana.“ U medjuvremenu, funkcioneri Ujedinjenih nacija su saopštili da specijalni izaslanik za Avganistan, Lakdar Brahimi, neæe imati vremena da se sastane sa talibanskim ambasadorom tokom tekuæe posete Islamabadu. Gospodin Brahimi održava sastanke sa pakistanskim funkcionerima i avganistanskim izgnanicima u pokušaju da pronadje politièko rešenje za krizu. Ambasador Talibana Zaif je ranije zahtevao taj sastanak. Medjutim, upitan o sastanku, ambasador je rekao da više ne želi da razgovara sa gospodinom Brahimijem, nazvavši ga amerièkim agentom.

XS
SM
MD
LG