Linkovi

Vojne i politièke aktivnosti se odvijaju paralelno - 2001-10-30


Izveštava se o ogromnim eksplozijama duž talibanskih linija fronta, severno od Kabula, kao i u pregradju severnog grada Mazar-I-Šarifa. Nešto ranije, napadani su teroristièki i vojni ciljevi oko Kandahara, na jugu, i Džalalabada na istoku. Komandant amerièke vojne kampanje u Avganistanu, general Tomi Frenks je energièno branio amerièke akcije. U govoru održanom u Uzbekistanu, nakon razgovora u Pakistanu sa predsednikom Pervezom Musharafom, general Frenks je demantovao izveštaje da vazdušna kampanja ne uspeva da uništi talibansku odbranu. On je istakao da æe amerièke snage održati inicijativu i da se neæe obazirati na tudje redoslede kako da postignu te ciljeve. U Islamabadu, predstavnik pakistanskog predsednika, general-major Rašid Kureši je rekao da postoji kompletno razumevanje izmedju Sjedinjenih Država i Pakistana, nakon posete generala Frenksa Islamabadu. Medjutim, on nije izneo nikakve detalje o tim razgovorima. General Kureši je istakao da je Pakistan zabrinut zbog nesreænih sluèajeva pogibije civila u vazdušnoj kampanji:

”Pakistan podržava i saradjuje sa svetskom zajednicom u borbi protiv terorizma. Pakistan podržava ovu akciju protiv teroristièkih aktivnosti i samih terorista. Medjutim, slažem se da ima kolateralne štete. U tom procesu bilo je civilnih žrtava - do kojih je došlo greškom - i Pakistan je i dalje predan dobrobiti Avganistana i avganistanskog naroda. Reæi da je ovo operacija protiv te zemlje, protiv muslimana ili islama je nepravedno i netaèno," rekao je general Kureši.

U medjuvremenu, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Avganistan Lakdar Brahimi se sastao sa pakistanskim predsednikom Mušarafom. Funkcioneri Ujedinjenih nacija kažu da se Brahimi takodje sastao sa visokim avganistanskim liderima, u egzilu, u Pakistanu, a da æe se sastati i sa drugim Avganistacima - mada u ovom trenutku nema planova za razgovore sa Talibanom. Predstavnica pakistanskog ministarstva inostranih poslova je izjavila da misija gospodina Brahimija ima za cilj ubrzavanje procesa osnivanja široko zasnovane post-Talibanske vlade u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG