Linkovi

Irak nije umešan u napade na Sjedinjene Države - 2001-10-29


Britanski sekretar za odbranu Džefri Hun je upitan da li je Irak pružao podršku u nedavnim teroristièkim napadima na Sjedinjene Države:

”Nema dokaza koji povezuju Irak sa dogadjajima 11. septembra, odgovorio je on. ”Takodje, za sada nema dokaza koji bi povezivali Irak sa napadima antraksom u Sjedinjenim Državama.“

Gospodin Hun je to izjavio dan pre nego što bi trebalo da krene u posetu Vašingtonu, gde se vodi debata o tome da li bi rat protiv terorizma trebalo usmeriti i na Irak. Britanija smatra da Irak ne bi trebalo da bude napadnut bez dokaza o povezanosti Bagdada sa teroristièkom organizacijom al-Kaida. Potpredsednik vlade Iraka Tarik Aziz je izjavio za britanski nedeljnik ”Sandej telegraf“ da je, kako je rekao, samo pitanje vremena pre nego što Britanija i Sjedinjene Države prošire rat i na njegovu zemlju. U vezi sa drugim razvojem dogadjaja, britanski sekretar za odbranu je rekao da je u prve tri nedelje vojne kampanje u Avganistanu ”dramatièno potkopana“ sposobnost al-Kaide da vrši nove teroristièke napade. On je takodje rekao da su talibanski vlastodršci u Avganistanu pod velikim pritiskom da predaju Osamu bin Ladena. Gospodin Hun je upitan i o najnovijem amerièkom bombardovanju skladišta hrane Crvenog krsta u Avganistanu. On je rekao da se taj objekat nalazio unutar vojne kasarne Talibana i da je bio okružen vojnim vozilima.

”Stoga mislim da je interesantno pitanje zašto se velika kolièina humanitarnih zaliha Crvenog krsta nalazila u okviru vojne kasarne, pod kontrolom talibanskog režima,“ rekao je Džefri Hun.

Britanski sekretar za odbranu je dodao da æe možda biti nemoguæe obustaviti vojne operacije tokom predstojeæeg muslimanskog praznika Ramadana. On je rekao da antiteroristièka koalicija ne može da dopusti da se Osama bin Laden i Taliban regrupišu, iako je dodao da æe oseæanja muslimana biti uzeta u obzir u punoj meri.

XS
SM
MD
LG