Linkovi

Èejni o ratu protiv terorizma - 2001-10-26


Potpredsednik Èejni je ocenio da vojne operacije u Avganistanu napreduju, imajuæi u vidu uspeh vazdušne kampanje u, kako je rekao, omoguæavanju daljih akcija protiv talibanskih lidera Avganistana i osumnjièenih terorista organizacije Al-Kaida: ”Na vojnom planu ušli smno u novu fazu. Vazdušna kampanja je bila uspešna. Uništili smo vojne objekte - aerodrome, protivvazdušne baterije, skladišta municije, komandne i kontrolne centre i teroristièke logore širom Avganistana. Vazdušna kampanja je otvorila put za dalje operacije. Ono što sledi - Talibani i teroristi Al-Kaide æe osetiti tek kad ih snadje. Ali, mogu vam reæi, da mogu da oèekuju da dobiju više od amerièke vojske“.

Potpredsednik Èejni je prilikom susreta sa republikanskim guvernerima rekao da je ovo drugaèiji rat za Ameriku i da Amerika nema slobodu izbora da li da se umeša u konflikt ili ne. To je, rekao je Èejni, rat koji je nametnut zemlji 11. septembra napadima osumnjièenog teroriste Osame bin Ladena i njegove organizacije Al-Kaida: ”Protiv grupe kao što je Al-Kaida ne može biti korišæeno vojno odvraæanje niti se sa njom može razumno pregovarati diplomatskim putem. Iz tog razloga, rat protiv terorizma ne može biti okonèan sporazumom. Nee biti sastanaka na vrhu, nece biti pregovora sa teroristima. Konflikt jedino može biti okonèan njihovim potpunim i trajnim uništenjem“, rekao je potpredsednik Èejni. On je dodao da je na unutrašnjem politièkom planu administracija predsednika Buša odluèna da oživi amerièku privredu i da pomogne onima koji su ostali bez posla kao posledica proslomeseènih teroristièkih napada. On je takodje napomenuo da vlada èini sve što može da bi pronašla odgovorne za niz napada pismima kontaminiranim antraksom od kojih su tri osobe izgubile život.

Potpredsednik Èejni je takodje naglasio da vlada preduzima korake da bi zaštitila poštanske službenike od dalje izloženosti antraksu, ali je upozorio da može da dodje do novih napada u zemlji: ”Neprijatelj je pokazao sposobnost da nanese veliku štetu SAD. Jedini naèin na koji možemo da nastavimo dalje je da pretpostavimo da æe biti novih napada. U ovom konfliktu, po prvi put u našoj istoriji verovatno æemo pretrpeti više gubitaka u zemlji nego što æe to biti sluèaj sa našim trupama u inostranstvu, ukazao je potpredsednik Èejni“. Njegov govor koji je bio održan u cilju podsticanja prikupljanja sredstava za kampanje republikanskih guvernera je obièno stranaèki obojen dogadjaj. Medjutim, u svom juèerašnjem govoru potpredsednik Èejni nije nijednom spomenuo stranaèku politiku. On je, umesto toga, pohvalio politièku saradnju dveju stranaka u odgovoru na teroristièke napade.

XS
SM
MD
LG